Η έκθεσή του δεν είχε συγκεκριμένο τίτλο, αλλά, όπως μας είπε ο ίδιος, θα μπορούσε να λέγεται «Χρώματα της γης και της θάλασσας», «Λόγος ποιητικός» ή «Της θάλασσας και του έρωτα». Η φύση, η θάλασσα και ο έρωτας, άλλωστε, αποτελούν την πηγή έμπνευσης του Θοδωρή Νικολάκη, ο οποίος, μάλιστα, έχει εκδώσει και μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Μονοπάτια».
Τα έργα του, που εκτέθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης Αμαρουσίου ήταν ένα μέρος της δουλειάς του και, όπως μας είπε, «πρόκειται για ένα σύνολο έργων, εμπνευσμένων από τις λίγες ημέρες διακοπών μου σε διάφορα μέρη, κυρίως νησιά, και από στίχους αγαπημένων ποιημάτων». Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα έργα του είχαν τα κολάζ του, τα οποία είτε αποτελούνταν από σύνθεση υλικών είτε από γραμματόσημα.
Ο Θοδωρής Νικολάκης θυμάται τον εαυτό του να ζωγραφίζει απ’ όταν ήταν μικρός, αλλά σε εκθέσεις συμμετέχει τα τελευταία 15 χρόνια. «Είμαι αυτοδίδακτος και όχι αδίδακτος», μας είπε και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να του στερεί τις τεχνικές γνώσεις, αλλά του δίνει την ελευθερία να ζωγραφίζει χωρίς περιορισμούς και κανόνες.
Άννα Νάζου