Το Μουσείο Ηρακλειδών, από 17 Ιανουαρίου 2009, ξεκίνησε την παρουσίαση της δεύτερης ενότητας της έκθεσης «Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα» αφιερωμένης στην Ιταλική Περίοδο (1922 – 1935) δημιουργίας του καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher.
Η δεύτερη ενότητα θα διαρκέσει έως και 18 Απριλίου 2009, και περιλαμβάνει περί τα ογδόντα (80) έργα.
Διάρθρωση έκθεσης:
• Δεύτερη Ενότητα «Ιταλική Περίοδος» – 17/01/09 – 18/04/09
• Τρίτη Ενότητα «Ο Άγνωστος Escher» ~ 25/04/09 – 02/08/09
• Τέταρτη Ενότητα «Το Χρώμα στον Escher» – 22/08/09 – 15/11/09
Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έκθεση έργων της Ιταλικής Περιόδου, που οργανώθηκε ποτέ διεθνώς, σε περιβάλλον μουσείου, καθώς είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά Ιταλικά Σχέδια θα εκτεθούν ταυτόχρονα, ένας σημαντικός αριθμός χαρακτικών θα πλαισιωθεί από μοναδικά και σπάνια σχέδια, προσχέδια και μελέτες, με την υπογραφή του Maurits Cornelis Escher.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι, σε αντίθεση με τα χαρακτικά της πρώτης ενότητας, της Περιόδου της Ανακάλυψης, τα χαρακτικά της Ιταλικής Περιόδου είχαν αντίστοιχα μόνο ένα προκαταρκτικό σχέδιο, το οποίο συνήθως φέρει υπογραφή, διότι ο Escher το θεωρούσε αυτοτελές και ολοκληρωμένο έργο.
Εκτός από τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία χαρακτικών, θα εκτεθούν και πολλά άλλα, τα οποία παρέμειναν στο στάδιο του σχεδίου. Τα έργα αυτά θεωρούνται ολοκληρωμένα καθώς ο Escher τα υπέγραψε, αλλά ποτέ δεν τα διέθεσε προς πώληση, καθώς πίστευε ότι ίσως κάποτε τα χρησιμοποιούσε, ως βάση για ένα χαρακτικό.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται δύο «ξυστά» σχέδια με μελάνι. Η τεχνική αυτή απαιτεί από τον καλλιτέχνη να χρωματίσει ένα φύλλο χαρτιού με ένα μόνο χρώμα και η εικόνα δημιουργείται «ξύνοντας» την επιφάνεια και αποκαλύπτοντας το χαρτί που βρίσκεται από κάτω. Αν και τα έργα αυτά έχουν αναφερθεί σε πολλά βιβλία, είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται.
Στo πλαίσιo της έκθεσης κυκλοφορεί δίγλωσση Συλλεκτική Έκδοση με κείμενα και ανατυπώσεις προσχεδίων και χαρακτικών.
(Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος και Άννα-Μπελίντα Φυρού)
(Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σαββάτο 13:00-21:00, Κυριακή 11:00-19:00, Δευτέρα – κλειστά
Γενική είσοδος 6 ευρώ/Φοιτητικό & άνω των 65 ετών 4 ευρώ/Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν/Ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως).






































































































