«Θέλουν ν’ αναγάγουν τον αγώνα σε τοπικιστικό επίπεδο, αλλά εμείς θα δώσουμε τη μάχη σε πολιτικό» ήταν η κοινή συνισταμένη των τριών ομιλητών κατά τη διάρκεια της διακήρυξης της παράταξης του ΚΚΕ για τον νέο Δήμο Πεύκης-Λυκόβρυσης, η οποία θα ονομαστεί ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
Στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της παράταξης αναγγέλθηκε κι ο επικεφαλής της, Παναγιώτης Ασβεστάς, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στον Δήμο Λυκόβρυσης.
Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ Πεύκης Άρης Κυριακίδης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν επιδιώκουμε, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, να βαφτίζουμε ανεξάρτητους τους υποψήφιους δημάρχους. Γιατί οι ίδιοι είναι εκείνοι που πριν τις εκλογές συνωστίζονται για να πάρουν τα χρίσματα από τα κόμματα, ενώ μετά τις εκλογές υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις των κομμάτων που τους στήριξαν».
Όπως ανέφερε, «στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συναντιόμαστε όλοι όσοι βρεθήκαμε στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Π. Ασβεστάς, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την παρουσία νέων προσώπων στη συγκέντρωση, καθώς και νέων σε ηλικία.
Έπειτα υπογράμμισε ότι η απόφαση της παράταξης είναι να δοθεί ο αγώνας σε πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, στο σημείο εκείνο υποστήριξε ότι η παράταξη που διοικεί σήμερα τον Δήμο Λυκόβρυσης, επειδή δεν διαθέτει πολιτικό υπόβαθρο, θα προσπαθήσει να δώσει τη μάχη στη βάση των οικονομικών, τα οποία χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, όπως είπε, «ανθηρά».
Επίσης, ο κ. Π. Ασβεστάς δήλωσε ότι, ενόψει των εκλογών, η παράταξη θα δώσει αγώνα για να ενημερώσει τον κόσμο και ειδικά τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις συνέπειες του νόμου “Καλλικράτη”, ο οποίος “βάζει τα πόδια του κόσμου σε ένα παπούτσι”».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η υποψήφια με το ΚΚΕ αντιπεριφερειάρχης Αττικής για τον Βόρειο Τομέα Αλεξάνδρα Μπάλου, η οποία υποστήριξε ότι «βασικός στόχος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να κρύψουν το περιεχόμενο της μάχης, το οποίο είναι καθαρά πολιτικό».
Κεντρικός άξονας και της δικής της ομιλίας ήταν ότι η μάχη των εκλογών θα πρέπει να συνδεθεί με τον γενικότερο αγώνα απέναντι στα προβλήματα της χώρας, δεδομένου ότι «η φθηνή εργατική δύναμη θυσιάζεται στον βωμό των κερδών. Αποτέλεσμα αυτού του συστήματος είναι πλήττεται κυρίως η νέα γενιά και η γυναίκα». Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε τις επερχόμενες τοπικές εκλογές «μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί».
Σχολιάζοντας τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες, η κ. Μπάλου υπογράμμισε: «Είναι υποκρισία να δηλώνει κανείς ανεξάρτητος, εφόσον όλοι οι υποψήφιοι στηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες».
Περνώντας στο θέμα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης με τον νόμο «Καλλικράτη», η κ. Μπάλου ανέλυσε τις συνέπειες του, με κυρίαρχη «την ευκολότερη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκατασκευαστών».
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «ο νέος νόμος δεν θα βοηθήσει στην αποκέντρωση του κράτους, αφού οδηγεί στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού κράτους με μικρά κρατίδια».
Αμάλθεια Καραλή