Η δημοτική κίνηση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ, με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο, τον δήμαρχο Λυκόβρυσης Δημήτρη Φωκιανό, έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο διακήρυξης, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, το σχέδιο διακήρυξης έχει ως εξής:
Αγαπητοί Δημότες
Πεύκης και Λυκόβρυσης
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κατά βάση ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στοχεύει στη δημοκρατική αποκέντρωση του κεντρικού κράτους με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις νέες αιρετές περιφέρειες και στους νέους Δήμους, με την ενίσχυση των πρωτογενών αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών (εγγύτητα, επικουρικότητα, αμεσότητα, αλληλεγγύη).
Η εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για την εφαρμογή του Καλλικράτη, σε συνθήκες βαριάς δημοσιονομικής κρίσης, καθώς και η επιτυχής δράση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται (κράτος, αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι, πολίτες), θα κρίνουν την έκβαση του εγχειρήματος.
Για να διατηρήσει και να ενισχύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον παραδοσιακό άμεσο και δημοκρατικό της χαρακτήρα.
Για να μην καταλήξει τελικά σε ασφυκτικότερο δεσμό κράτους και αυτοδιοίκησης.
Η συνένωση των Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης, στα πλαίσια του Καλλικράτη- εφ’ όσον, δεν ήταν δυνατή η αυτόνομη διατήρησή τους– αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.
Γιατί οι δύο Δήμοι είναι όμοροι, έχουν κοινούς στόχους και κοινή διαδρομή και διαθέτουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι δυνατό οι δύο τοπικές κοινωνίες, να αλληλοσυμπληρώνονται στο νέο κοινό τους σπίτι.
Η λειτουργική συνένωση των δύο Δήμων, η ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων που υπάρχουν και είναι μεγάλες και η δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού δήμου, είναι η άμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για την επιτυχία της συνένωσης των δύο Δήμων απαιτείται, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, η συστράτευση των ενεργών κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων των δύο τοπικών κοινωνιών.
Συστράτευση που στοχεύει, στη δημιουργία μιας δυναμικής αυτοδιοικητικής παράταξης που θα δρα με συλλογικότητα, στην κατάρτιση και εφαρμογή ενιαίου προγράμματος, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και επιτακτικές ανάγκες των πολιτών και που δραστηριοποιείται ενάντια στις λογικές προσωπικές προβολής και νομής της τοπικής εξουσίας.
Αυτή την αναγκαιότητα, έρχεται να υπηρετήσει η ίδρυση της νέας παράταξης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΥΚΗΣ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ με υποψήφιο δήμαρχο τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΚΙΑΝΟ.