Στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Τάσος Γιαννακόπουλος «ξεσπαθώνει» κατά της διοίκησης Πατούλη. Εν μέσω καταγγελιών για οικονομική κακοδιαχείριση και ύποπτες συναλλαγές, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της νυν διοίκησης προβλέπει ότι οι εκλογές στο Μαρούσι θα ακυρωθούν, εξαιτίας του «σκανδάλου των παράνομων μεταδημοτεύσεων» που έφερε ο ίδιος στην επιφάνεια.
Πρόσφατα κάνατε μια σημαντική καταγγελία για παράνομες μεταδημοτεύσεις, για την οποία ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ποια συνέχεια θα έχει πιστεύετε το ζήτημα αυτό;
Ξεκινώ από μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που στην περίπτωσή μας σηματοδοτεί μια πρακτική στο Μαρούσι από τη σημερινή διοίκηση. Έλλειψη νομιμότητας στις ενέργειές της και αδιαφάνεια. Αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για κοντινά πρόσωπα του δημάρχου, για τα οποία δεν δόθηκε απάντηση επίσημη περί της νομιμότητας της μεταδημότευσης.
Αναρωτιέμαι, ο δήμαρχος χρειάζεται τόσο μεγάλη συμπλήρωση ψήφων, τόσο πολύ ανησυχεί, που συστράτευσε παράνομα τις γραμματείς του, τη μητέρα του, τους παχυλά αμειβόμενους συμβούλους του (ο οικονομικός του σύμβουλος ξεπερνάει σε αμοιβές τα 150.000 ευρώ την τελευταία τετραετία) προκειμένου να επανεκλεγεί;
Αναρωτιέμαι, υπάρχουν νόμοι, σεβασμός στο πολιτειακό σύστημα από τον πρώτο πολίτη της πόλης; Οι νόμοι είναι για τους άλλους; Τι μπορεί να αποτελεί υπόδειγμα πλέον για τους πολίτες; Έως πού μπορεί να φτάσει κάποιος, αν το ύψιστο δικαίωμα, η ύψιστη υποχρέωση, οι εκλογές, δεν είναι νόμιμη διαδικασία;
Λυπούμαι, απλά ύστερα και απ’ αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως η απόφασή μου το 2007 να αποχωρήσω από τον συνδυασμό του κ. Πατούλη. Οι εκλογές στο Μαρούσι εκτιμώ ότι θα ακυρωθούν. Το ξέρει και ο κ. Πατούλης, το αισθάνονται και το συζητούν οι σύμβουλοί του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Η διοίκηση του δήμου ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή. Η έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία είναι πράξη εξόχως αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Η κατατρομοκράτηση των υπαλλήλων του Δήμου να μη μιλήσουν, δεν θα περάσει σε κανέναν. Οι υπάλληλοι, σε καμία περίπτωση, δεν φταίνε και δεν είναι αναμεμιγμένοι πουθενά. Σ’ αυτό το αντιδημοκρατικό παραστράτημα να είστε σίγουροι θα βρεθεί ο ιθύνων νους.
Καταγγελία κάνατε και για την περίπτωση του αντιδημάρχου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι έχει τεθεί σε αργία, γεγονός, που όπως αναφέρετε, έκρυψε η διοίκηση. Τι έγινε σε αυτήν την περίπτωση;
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αναπληρωτής του δημάρχου ετέθη σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας. Το θέμα απεκρύβη, ενώ έπρεπε ο κ. Πατούλης να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες. Γιατί συνέβη; Γιατί ο δήμαρχος δεν το γνωστοποίησε ως όφειλε;
Πέραν τούτων, το γεγονός αυτό καθεαυτό αποδεικνύει ότι η διοίκηση αντιμετωπίζει τους πολίτες ως “λωτοφάγους”! Ίσως γι’ αυτό ο κ. Πατούλης ξοδεύει, αδιαφανώς, επαναλαμβάνω αδιαφανώς, δέκα εκατομμύρια ευρώ για δημόσιες σχέσεις και προβολή. Και σ’ αυτά προσθέστε κονδύλια έμμεσα που χρεώνονται στα τιμολόγια των δημοτικών επιχειρήσεων και περιγράφονται με παρεμφερείς τρόπους.
Το γεγονός παραμένει. Υψηλές σπατάλες, υψηλή και ακριβή επικοινωνία show biz και πολιτική celebrities.
Μιλάτε, κ. Γιαννακόπουλε, για επικοινωνία του δημάρχου που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Ισχύουν αυτά τα νούμερα και αν ναι, πού μπορεί να πήγαν τα χρήματα;
Καταρχάς, τα νούμερα δεν αμφισβητούνται, αφού ο ορκωτός ελεγκτής τα διατυπώνει στις ετήσιες εκθέσεις του. Ενδεικτικά είναι τα 2,1 εκατ. ευρώ του 2009.
Σημειώστε, σε μια περίπτωση ο φωτογράφος έλαβε 16.000 ευρώ, (πρακτικό ΔΕΑΔΑ). Ο υπεύθυνος επικοινωνίας, κατά το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», ως εκπρόσωπος της εταιρείας του και αξιολογητής έργου επικοινωνίας του Δήμου (έντυπο Maroussi news) κατακυρώνει στον εαυτό του τη σύμβαση!
Και πώς γίνονται όλες αυτές οι αναθέσεις που αναφέρετε; Δεν υπάρχει έλεγχος;
Ακολουθείται μια συγκεκριμένη πρακτική. Κατακερματίζονται τα έργα και ανατίθενται από δημοτικές επιχειρήσεις αδιαφανώς, με ανώτατο ύψος τα 45.000 ευρώ. Τα γνωστά «σαρανταπεντάρια».
Κρίμα. Αλλιώς ξεκινήσαμε το 2007, υποσχόμενοι διαφάνεια πήραμε τις εκλογές και η πρακτική ήταν η κατασπατάληση πόρων, για να μην πω τίποτα άλλο…
Κύριε Γιαννακόπουλε, σύμφωνα με τις καταγγελίες σας, η κακοδιαχείριση στον Δήμο δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι έτσι τα πράγματα;
Θα δώσω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σήμερα στον Δήμο ξεπουλάνε την περιουσία του. Ενδεικτικά, η αποτίμηση των μετοχών (συμμετοχή του Δήμου στη LAMDA) είναι αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους ορκωτούς του Δήμου (Έκθεση 2009) και ο Δήμος το ποσοστό αυτό το πουλάει 3,2 εκατ. ευρώ!
Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ; Δεν πρέπει και εδώ να δοθούν εξηγήσεις;
Τελικώς, πώς μπορούμε, κατά τη γνώμη σας, να βγούμε από το αδιέξοδο που περιγράφετε;
Η ανάγκη σήμερα δεν είναι να αντιπαλέψουμε το μνημόνιο. Ας αναλογιστούμε ότι σ’ αυτά φτάσαμε εξαιτίας των διοικήσεων σε «λογική Πατούλη». Σήμερα χρειάζεται αυστηρότητα στη διαχείριση, στόχευση στην απασχόληση, επιμονή στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Η καθημερινότητα είναι αυτή που χειριζόμαστε και πολλές φορές όχι τόσο επιτυχημένα. Ένας δήμος που έχει έσοδα 250 εκατ. ευρώ στην τετραετία δεν δικαιολογείται να έχει τέτοια χάλια παντού. Από τα πεζοδρόμια έως τις υπηρεσίες, για να μην αναφέρουμε τα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, τα «κινούμενα φέρετρα»…
Κύριε Γιαννακόπουλε, ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει ότι όποιος ασχολείται με τα κοινά το κάνει για ίδιον όφελος. Πέφτει έξω;
Η προσφορά είναι διαχρονική υποχρέωση όλων μας. Στους συλλόγους, στις σχολικές επιτροπές, στον Δήμο και όπου αλλού.
Η κοινωνικότητα, η συλλογικότητα είναι έννοιες διαρκούς αντοχής και χρονικά αναλλοίωτες. Αρκεί αυτό να μη γίνεται για προσωπικό όφελος. Το δημόσιο χρήμα δεν είναι ατομικό χρήμα.