Τελικώς, μετά από πολύμηνες ζυμώσεις κι αναλύσεις εκλογικών σεναρίων, η απόφαση ελήφθη και οι βουλευτικές κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009. Εκεί, πλέον, τα δύο «μεγάλα» κόμματα θα παίξουν, το καθένα από την πλευρά του, το τελευταίο χαρτί τους… Ο κύβος ερρίφθη, μετά από κυοφορία περίπου πέντε (!!!) μηνών -από τον Μάρτιο το ΠΑΣΟΚ είχε προαναγγείλει ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας- και (φυσικά) οι εισηγήσεις Σουφλιά – Μπακογιάννη – Λούλη προς τον πρωθυπουργό έγιναν αποδεκτές, όπως γίνεται σχεδόν πάντα την τελευταία οκταετία… Αυτή τη φορά οι εκλογικές προοπτικές για τον Κώστα Καραμανλή «δείχνουν» ήττα, κι αυτό που διακυβεύεται είναι η έκτασή της έναντι του αδιαφιλονίκητου φαβορί, του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν ο ίδιος με αυτόν που θα μπορούσε να έχει επικαλεστεί πέντε μήνες πριν ή και πέντε μήνες μετά: η τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και οι συνακόλουθες επιπτώσεις της, που σε ακραίο σενάριο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε στο διάγγελμά του να εξαγγείλει «ανένδοτο» στη φοροδιαφυγή, την οποία χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα», υποσχέθηκε εκ νέου (και για πολλοστή φορά) βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και (φυσικά) επέρριψε τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς ο ίδιος είχε πρόθεση, όπως ανέφερε, να σεβαστεί τη λαϊκή εντολή και να εξαντλήσει την τετραετία.
Ο μύχιος πόθος βέβαια των «γαλάζιων» εισηγητών για πρόωρες εκλογές είναι να ανακοπεί εγκαίρως η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική φθορά, με στόχο να μείνει υπό αμφισβήτηση η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, και να υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Νοέμβριο, με στόχο την ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης (κατά προτίμηση «γαλάζιας»), με βάση πλέον το νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου. Με δύο λόγια να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο και κυρίως να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκλογικές επιδόσεις του.
Το κυβερνητικό επιτελείο κορυφής εκτιμά πως με δεδομένο το ηγετικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου σε μια δεύτερη σερί εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία «μπροστά στην πράσινη επέλαση», θα έχει καλύτερες προϋποθέσεις «λεηλασίας» του συγγενούς ΛΑ.Ο.Σ., προϋποθέσεις που δεν φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, εξ αριστερών, καθώς ό,τι είναι να πάρει θα το έχει πάρει από την πρώτη εκλογική αναμέτηση, με τον νόμο Σκανδαλίδη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, για να εξασφαλιστεί αυτοδύναμη μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτείται το πρώτο κόμμα να αποσπάσει εκλογικό ποσοστό μεταξύ 39% και 41,5%, προκειμένου να διαθέτει στην επόμενη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών. Ο σημαντικότερος παράγοντας για το ποσοστό αυτοδυναμίας είναι το αθροιστικό ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το 3%: όσο υψηλότερο είναι τόσο χαμηλότερα θα βρεθεί το ποσοστό που απαιτείται για να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με δυο λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει εκτός Βουλής με ποσοστό 2,9% και οι Οικολόγοι – Πράσινοι αθροίσουν ποσοστό περί το 2,5%, τότε στο ΠΑΣΟΚ θα αρκεί εκλογική αυτοδυναμία με ποσοστό ακόμη και 39%! Το ΠΑΣΟΚ καλείται ν’ αποδείξει ότι έχει δυναμική κυβέρνησης και ν’ αυξήσει τις εισροές του και από δεξιά και από αριστερά. Η Νέα Δημοκρατία αναμένει μια ήττα που θα της δώσει άμεσα τη δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία.
Μαρία Ζαρίφη