Προερχόμενος από μεγάλο πολιτικό «τζάκι», ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοκιμασθεί στη δύσκολη -όπως φαίνεται να διαμορφώνεται για το κυβερνών κόμμα- Β’ Εκλογική Περιφέρεια. Ο ίδιος γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος, αποδέχεται τη «γκρίνια» και την απογοήτευση αρκετών φίλων της παράταξης, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι το κλίμα μπορεί ν’ αναστραφεί.
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στα θέματα περιβάλλοντος, που «παίζουν» έντονα στην προεκλογική «ατζέντα» των κομμάτων, εξηγεί γιατί η Αττική παραδόθηκε και πάλι στις φλόγες και παραδέχεται ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος.
Κύριε Μητσοτάκη, όλα τα κόμματα -και ιδιαίτερα τα λεγόμενα κυβερνητικά- προβάλλουν ως πρώτη προτεραιότητά τους τα θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο, η περιβαλλοντική εικόνα της χώρας μας πηγαίνει, χρόνο με τον χρόνο, από το κακό στο χειρότερο. Νομίζετε ότι έτσι κτίζεται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών;
Για μένα το περιβάλλον ήταν και θα παραμείνει η αδιαπραγμάτευτη πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα. Είναι μείζον εθνικό θέμα που πρέπει να διεκδικεί την πρώτη θέση στην πολιτική ατζέντα και τον δημόσιο διάλογο. Και θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα ζητήματα του περιβάλλοντος παίρνουν την θέση που τους αξίζει στην ατζέντα των περισσότερων κομμάτων.
Είναι κάτι που δεν θυμάμαι να έχει συμβεί στο παρελθόν κι ελπίζω ν’ αποτελέσει μία παρακαταθήκη για το μέλλον, ώστε η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Είναι κάτι που το ζητά η ελληνική κοινωνία και οφείλουμε όλοι ν’ ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες ευαισθησίες της.
Επιβάλλεται το υπουργείο Περιβάλλοντος
Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τη… διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στην ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος;
Ήμουν από τους πρώτους που είχα υποστηρίξει την ανάγκη να ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι πολύ θετικό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την ίδρυσή του, παρ’ όλο που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του.
Σε μια εποχή που οι πιέσεις για περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές, η ίδρυσή του στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Για να κάνουμε όμως τη διαφορά δεν αρκεί απλά να συστήσουμε άλλο ένα υπουργείο, αλλά ένα ισχυρό υπουργείο με διευρυμένες αρμοδιότητες, ικανά στελέχη και συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε να μην χάσει χρόνο ψάχνοντας τον ρόλο του, αλλά να ριχτεί αμέσως στη μάχη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Χθες ήταν η Πάρνηθα, σήμερα η Πεντέλη, αύριο ποιος ξέρει τι. Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, μήπως αυτό το κακό θα σταματήσει μόνο όταν δεν θα υπάρχει κάτι άλλο να καεί ή τελικώς υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος;
Οι πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στην επιφάνεια τις χρόνιες παθογένειες της δασικής μας πολιτικής. Ειδικά όσον αφορά στα περιαστικά δάση της Αττικής, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δεν κάηκαν όλα. Υπάρχουν ακόμα παρθένα δάση σε ένα τμήμα της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού που οφείλουμε να τα προστατέψουμε από εδώ και πέρα ως κόρη οφθαλμού.
Έχω προτείνει πολλές αλλαγές στη δασική μας πολιτική, αλλά θα αναφερθώ μόνο σε δύο.
Πρώτον, όσο μένουν σε εκκρεμότητα οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο, δεν θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τις χρήσεις γης και δεν θα καταφέρουμε ν’ αποκρούσουμε ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων ειδικά στην Αττική.
Δεύτερον, η δασικές υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν και να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στη διαδικασία της πρόληψης και της πυρόσβεσης. Ενδεχομένως θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η δημιουργία ενός χωριστού σώματος αποκλειστικά για τις δασικές πυρκαγιές και να εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο για την πυροπροστασία στα περιαστικά δάση που έχουν απομείνει.
Ειδικά για την Αττική τα εναπομείναντα περιαστικά δάση είναι οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου και δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο να χάσουμε ούτε στρέμμα.
Προτάσεις για τα Βόρεια Προάστια
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Βόρεια Προάστια, με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλισθεί στις σημερινές και κυρίως στις επόμενες γενιές, το δικαίωμα να ζουν σ’ ένα ανθρώπινο περιβάλλον;
Πιστεύω ότι πρώτη προτεραιότητά μας για όλο το Λεκανοπέδιο και φυσικά και για τα Βόρεια Προάστια πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών.
Έχω προσπαθήσει ν’ αναδείξω πολλά προβλήματα, έχω προτείνει λύσεις κι έχω πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για θέματα όπως η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, η προστασία των περιαστικών δασών, η ανάπλαση των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου, η ανάπλαση ποταμών και ρεμάτων και η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών. Γι’ αυτό έχω κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία και συντήρηση του Κτήματος Συγγρού, την αναδάσωση της Πεντέλης και την αποτελεσματική προστασία του δάσους που έχει απομείνει, την αξιοποίηση του χώρου του ΝΙΕΝ στα Μελίσσια, την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο και την προστασία και αξιοποίηση του ποταμού Κηφισού.
Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία βιώσιμη πόλη και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη.