Εδώ και αρκετούς μήνες, ο κόσμος μας βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής εποχής. Μια κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη. Κάθε νεότερη πρόβλεψη για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης είναι χειρότερη από την προηγούμενη και το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ύφεση θα έχει μεγαλύτερη ένταση, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μέχρι το 2010 αναμένεται να προστεθούν στην Ευρώπη 8 εκατ. επιπλέον άνεργοι, ενώ ο φόβος για κοινωνικές εκρήξεις γίνεται διαρκώς εντονότερος. Τα ελλείμματα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και για πολλές χώρες αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Toυ Γιάννη Παπαθανασίου,
υπουργού Οικονοµίας & Οικονοµικών, υποψήφιου βουλευτή Β’ Αθήνας της Ν.Δ.
Ήδη, πολλές χώρες – μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή ισχυρά πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που αντιστοιχούν συνολικά σε ποσοστό πάνω από 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, που συσσωρεύθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά και το σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, περιορίζουν ασφυκτικά τις δυνατότητες της χώρας μας να λάβει περισσότερα μέτρα για τη στήριξη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Με τα δεδομένα αυτά, το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και να εξοικονομηθούν πόροι προς όφελος της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται ήδη μέτρα, όπως, η εφαρμογή μιας συνετής εισοδηματικής πολιτικής, ο περιορισμός κατά 10% των ελαστικών δαπανών όλων των υπουργείων, ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο – με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας – ο αυστηρός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος προμηθειών στο χώρο της Υγείας, η εφαρμογή νέων συστημάτων και τεχνολογιών για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η υιοθέτηση της μεθόδου leasing για τις κρατικές προμήθειες, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής για την καταβολή όλων των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων και η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης του ΟΣΕ. Ταυτόχρονα, έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, εφαρμόζονται νέα συστήματα για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, ενώ αξιοποιείται η τεχνογνωσία της αγοράς, με στόχο να προχωρήσει αποτελεσματικότερα η είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών προς το Δημόσιο.
Ο δεύτερος πυλώνας έχει στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με μέτρα που περιλαμβάνουν την εγγύηση των καταθέσεων των Ελλήνων, την εφαρμογή προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, τις ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών, την εφαρμογή προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε 80.000 ΜμΕ, την άμεση ενεργοποίηση δράσεων για τις ΜμΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Επιπλέον, προχωρούν μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, η αγορά του αυτοκινήτου και οι εξαγωγές. Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών, που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στηρίζουν τις προοπτικές της απέναντι στην κρίση. Μέσω του Επενδυτικού Νόμου ενισχύονται σήμερα περισσότερες από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που δημιουργούν 28.500 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.
Προχωρούν ταυτόχρονα νέες επενδύσεις στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που αξιοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία 327 κοινωνικών υποδομών. Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεγάλων έργων υποδομής που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 19 δισ. ευρώ, ολοκληρώνονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως η Εγνατία Οδός και προχωρά η δημιουργία νέων σημαντικών υποδομών, όπως οι Δρόμοι Ανάπτυξης και το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. Ενώ ενεργοποιούνται στο σύνολό τους τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, μέσω των οποίων θα αξιοποιηθούν περίπου 36 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Τρίτος πυλώνας είναι η έμπρακτη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους. Ήδη, μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, έχουν διατεθεί 450 εκατ. ευρώ, για δράσεις, όπως η καταβολή του Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνταξιούχους, ανέργους και ΑμεΑ, ενώ στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, παρέχεται έκτακτο επίδομα στήριξης, έως και 500 ευρώ σε 1.860.000 μισθωτούς και συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ξεκινά η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, για τη στήριξη 1.300.000 εργαζομένων.
Πέρα όμως από τα παραπάνω μέτρα, η Κυβέρνηση προετοιμάζει μια νέα γενιά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αντιμετωπίζουν τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της. Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις βαθιές τομές που έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και δύο δεκαετίες. Να δημιουργήσει τις βάσεις για μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται στο δανεισμό και την κατανάλωση, αλλά στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, με όφελος για την οικονομία και τους πολίτες.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, η κυβέρνηση έχει κάνει μια ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ευθύνης και της προοπτικής, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έναντι του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. Προχωρά αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα μας με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση και να διασφαλίσει τους όρους για μια πραγματικά καλύτερη επόμενη μέρα.