«Τάσο, προχώρα»
Μιλήσατε στη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας ως δήμαρχος για τη δημιουργία μίας κυοφορούμενης πολυσυλλεκτικής δημοτικής ομάδας. Πάραυτα, αρκετές συζητήσεις που αναπτύσσονται στον Δήμο κάνουν λόγο για έναν συνδυασμό στη βάση της Ν.Δ. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Είναι σαφές ότι δεν δημιουργούμε έναν συνδυασμό στη βάση της Ν.Δ. και αυτό θα γίνει ευρύτερα γνωστό με την παρουσίαση της δημοτικής μας παράταξης. Σε ότι αφορά τώρα τον πολυσυλλλεκτικό της χαρακτήρα θα ήθελα να σημειώσω ότι πολυσυλλεκτικότητα δε σημαίνει τα γνωστά ονόματα που ίσως ακούγονται. Στην τοπική μας κοινωνία υπάρχουν πολλές δυνάμεις που για ορισμένους λόγους δεν έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό τόνισα και στη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου ότι βρισκόμαστε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία πρέπει να απελευθερωθούν δυνάμεις και δυναμικές. Η αναφορά μου ήταν σημειολογική. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως νέοι, 25-45 ετών, με τους οποίους έχουμε καταλήξει σε συνεργασία. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές μεταξύ τους ιδεολογικές προελεύσεις, είτε έχουν κομματική ταυτότητα είτε όχι. Είναι όμως νέοι άνθρωποι στον χώρο της αυτοδιοίκησης με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων σε σχέση τόσο με την αντίληψη που έχω εγώ αλλά και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι. Η πλειοψηφία λοιπόν των ανθρώπων στον συνδυασμό που θα παρουσιάσουμε θα είναι είτε νέοι άνθρωποι είτε νεοεισερχόμενοι στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό στη δεδομένη χρονική συγκυρία με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ολόκληρη η χώρα. Συναντώ ανθρώπους που μέχρι χθες βρίσκονταν σε αναμονή, με προβληματισμούς κα αμφισβήτηση, ανθρώπους που γνωρίζω από τότε που ήμουνα μικρό παιδί, ανθρώπους που αγωνιστήκαμε μαζί ως νεολαίοι για να δημιουργηθούν σχολεία, κοινωνικές δομές κ.λπ. που μου λένε: «Τάσο, προχώρα». Και η σημερινή υποψηφιότητά μου είναι αποτέλεσμα μία μακράς πορείας ενασχόλησης με τα κοινά από τη σχολική μου κιόλας ηλικία ως μέλος του δεκαπενταμελούς. Η καρέκλα του δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός, αυτοσκοπός είναι να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του δήμου.
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Φλεβάρη συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη του Δήμου για νέες αίθουσες σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Είστε υπέρμαχος συνεργασίας και με άλλους φορείς για την υλοποίηση κοινωφελών στόχων κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μας πείτε τις θέσεις και το σχόλιό σας;
Πράγματι συζητούσαμε για την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες αίθουσες σε δημοτικά σχολεία και σε νηπιαγωγεία κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Παντελεήμονα και του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κυρίλου και με την παρέμβαση της δημοτικής αρχής του κ. Φωκιανού. Συγκεκριμένα, η εκκλησία μάς παραχωρεί το 50% ενός οικοπέδου {σημειωτέον το υπόλοιπο 50% είναι ιδιοκτησίας του δήμου}, χωρίς να ζητά αντάλλαγμα και με μοναδική προϋπόθεση ο χώρος να αξιοποιηθεί για τη δημιουργεία νηπιαγωγείου. Υπήρξαν αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο στη λογική ότι θα εμπλέξουμε και την εκκλησία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η γνώμη μου είναι θετική. Και η εκκλησία είναι κομμάτι της κοινωνίας και από τη συγκεκριμένη συνεργασία μόνο όφελος για το κοινωνικό σύνολο μπορεί να προκύψει.
Τι περιθώρια έχει η τοπική αυτοδιοίκηση να ασκήσει πολιτική στη μνημονιακή Ελλάδα;
Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια άσκησης πολιτικής αρκεί να το διακρίνει κανείς και να είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά για το κοινωνικό σύνολο. Και εμείς είμαστε.
Θώμη Μελίδου