Ανοιχτή συνέλευση με τη συμμετοχή κατοίκων του Κάτω Χαλανδρίου πραγματοποίησε η παράταξη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ του Χαλανδρίου το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου 2014, στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου «Μάρκος Παπαδάκης». Το «παρών» έδωσαν δεκάδες δημότες, που συζήτησαν με τα μέλη του συνδυασμού τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Ρεπορτάζ: ΑΡΕΤΗ ΚΟΤΣΟΛΑΚΟΥ
Την εισήγηση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ο οποίος χαρακτήρισε το Κάτω Χαλάνδρι ως την «πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, αν και γεωγραφικά και πληθυσμιακά αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της». Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματος της παράταξης με τη συμβολή των δημοτών, αν και τόνισε ότι για όλα τα θέματα η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ έχει όλα αυτά τα χρόνια καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Θέτοντας την ατζέντα της συζήτησης, ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της διεκδίκησης της ελεύθερης έκτασης των 30 στρ. του Νομισματοκοπείου, όπου σήμερα στεγάζεται το γήπεδοτου Απόλλωνα. Όπως είπε, σήμερα η έκταση είναι ιδιοκτησία της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), ωστόσο αναμένεται να «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), σημειώνοντας χαρακτηριστικά «επομένως πάει για ξεπούλημα». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «καταστροφική επιλογή για την πόλη», τονίζοντας ότι το Χαλάνδρι έχει ανάγκη τα 30 αυτά στρ. να γίνουν χώροι αθλητισμού και πρασίνου. Μάλιστα, κατηγόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ότι αρνείται να εκδώσει σχετικό ψήφισμα ή να λάβει μέτρα διοικητικού χαρακτήρα σε αυτή την κατεύθυνση.
Κτήμα Δουζένη και Ρομά
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Σ. Ρούσσος ήταν η διεκδίκηση του εργοστασίου Δουζένη, ενός χώρου που όπως είπε θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο κοινωνικής συνέυρεσης για τους κατοίκους του Κάτω Χαλανδρίου. Ακολούθως, ο υποψήφιος δήμαρχος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του καταυλισμού των Ρομά σην περιοχή Νομισματοκοπείο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα».
Ο ίδιος κατήγγειλε την τακτική της διοίκησης του Δήμου, που, όπως είπε «ανά τρεις μήνες αναγγέλλει την απομάκρυνση του καταυλισμού, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό».
Εξηγώντας τις θέσεις της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για το θέμα, υποστήριξε ότι είναι δυνατό να δοθεί μια λύσηεντός των πλαισίων της πόλης, προς όφελος τόσο των Ρομά, όσο και των κατοίκων και φυσικά των ιδιοκτητών των καταπατημένων οικοπέδων, η οποία θα προβλέπει την απο-γκετοποίηση και την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Βασική θέση στη συζήτηση, ύστερα και από σχετική παρέμβαση των κατοίκων είχε και το θέμα της ένταξης των περιοχών Πεύκο-Πολίτη και Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο Σ. Ρούσσος χαρακτήρισε επιλογή τόσο των κυβερνήσεων όσο και των διοικήσεων του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια «η περιοχή να αφεθεί εκτός σχεδίου και να ενταχθεί αργότερα, με άλλους ιδιοκτήτες», όπως χαρακτηριστικά είπε.