Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 18/09
Με το βλέμμα στις κάλπες το «πακέτο» παροχών και ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν προεκλογική – κυρίως λόγω των παροχών και των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε. Ξεχνούν ωστόσο ότι είναι… πράγματι προεκλογική, διότι η κυβέρνηση ήδη συμπλήρωσε το μισό της θητείας της και βαδίζει προς το τέλος της, ανεξαρτήτως του αν θα γίνουν ή όχι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος εξάλλου είναι το τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης που έρχεται από το 2023, περιορίζοντας έτσι το περιθώριο νέων ελαφρύνσεων και παροχών από την κυβέρνηση.
Θετική είδηση συνιστά, σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Στοιχείο που του επιτρέπει ασφαλώς να προχωρεί σε κινήσεις που ούτως ή άλλως είχαν προαναγγελθεί, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε έτσι ότι εστίασε σε στοχευμένες κινήσεις, όπως το «πακέτο» για τους νέους – επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι να στραφεί στο ηλικιακό γκρουπ από 17 έως 25 ετών, πάντοτε με το βλέμμα (και) στις κάλπες.
Γεγονός είναι πάντως ότι υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το στίγμα για το διάστημα που έρχεται και παρά τις δεσμεύσεις του για εξάντληση της τετραετίας, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ότι οι εκλογές πράγματι θα έλθουν έως το τέλος του 2022.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει ν’ απαντήσει σε όσα είπε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης. Αν και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές του λεγόμενου «προγράμματος Θεσσαλονίκης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται ν’ απαντήσει επισταμένα στις παροχές και τις ελαφρύνσεις του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας κατ’ αρχάς πως «δεν είναι έτσι όπως νομίζετε», αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει και τη δική του πρόταση.