Με έναν ιστορικό περίπατο γεμάτο συγκίνηση στο κοιμητήριο Mindelunden, τόπο μνήμης για τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στο ναζισμό, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Δανία. Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπεριδης, μέλος της γραμματείας της ΚΕ, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου της ναζιστικής εισβολής στη Δανία. Στο νεκροταφείο βρίσκονται θαμμένοι δεκάδες Δανοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές πατριώτες, που πέσανε ηρωικά στη χώρα, όπως και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί οργάνωσαν αντίσταση ενάντια στο Ναζιστικό κτήνος κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, κόντρα στην πολιτική της αστικής τάξης, της τότε δανέζικης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Σταουνινγκ και του παλατιού, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, αποδέχτηκαν όλες τις απαιτήσεις τους, μεταξύ άλλων και να εκδώσουν ιδιώνυμο που απαγόρευε την λειτουργία και δράση του ΚΚ και να συλλάβουν τους κομμουνιστές παραδίδοντας τους στους κατακτητές.
«Σήμερα 9 Απρίλη, ημέρα που η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Δανία, βρισκόμαστε εδώ στο νεκροταφείο, στην Κοπεγχάγη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους εκατοντάδες αγωνιστές, τους κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα, έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να ζει η ανθρωπότητα ειρηνικά. Συνεχίζουμε στα βήματά τους για την παγκόσμια ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Την ξενάγηση στο χώρο πραγματοποίησε ο Ερτόλ Ζούρντα, γραμματέας της ΚΟΒ Δανίας και μέλος της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του νεκροταφείου. Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός πως «82 χρόνια μετά, και παρά την απαίτηση των κομμουνιστών και του εργατικού λαϊκού κινήματος, το δανέζικο αστικό κράτος δεν έχει αναθεωρήσει την άθλια αυτή αντικομμουνιστική απόφασή του. Παράλληλα θεωρεί εθνικούς προδότες τους Δανούς κομμουνιστές που πήγαν εθελοντές στις ερυθρές ταξιαρχίες, στον ισπανικό εμφύλιο (550 μαχητές με βάση τα ιστορικά στοιχεία), και μετέπειτα επέστρεψαν οργανώνοντας τον αντίσταση στους ναζί κατακτητές του Άξονα.
Στο μεγαλειώδη αυτό αγώνα καθοριστική ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, η προσφορά του λαού της, του σοβιετικού κράτους και του θρυλικού Κόκκινου Στρατού. Ακόμα μέχρι σήμερα ο σύλλογος αντιστασιακών και απογόνων έχει αίτημα την αναγνώριση της αντίστασης και την δημόσια καταδίκη του απαράδεκτου νόμου περί ιδιώνυμου». Το κλιμάκιο του Κόμματος πέρασε από τον τοίχο της μνήμης, με τις 151 πλάκες με τα ονόματα των Δανών μαχητών της αντίστασης που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου,στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές.
Το κεντρικό μνημείο
Στον χώρο του κοιμητηρίου ακόμα είναι θαμμένοι δεκάδες αντιστασιακοί μαχητές που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνολικά εκτιμάται ότι πάνω από 600 Δανοί δολοφονήθηκαν, σε γερμανικές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στο κεντρικό μνημείο όπου βρίσκονται τα μνημεία των ναυτικών, και το μνημείο των στρατιωτών.
Εκτιμάται ότι περίπου 6.000 Δανοί ναυτικοί εντάχθηκαν από τον Απρίλη του 1940 στο πολεμικό ναυτικό των Συμμάχων συμμετέχοντας σε διάφορες πολεμικές ενέργειες κατά του φασιστικού άξονα, ενώ συνολικά, περισσότεροι από 2.200 Δανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους στη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το μνημείο των Δανών στρατιωτών ανεγέρθηκε στη μνήμη των Δανών στρατιωτών και πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στη Δανία στις 9 Απριλίου 1940, καθώς κι αργότερα.
Η αναμνηστική πινακίδα φέρει την ακόλουθη επιγραφή του γνωστού Δανού ποιητή Halfdan Rasmussen:
«Βρέθηκες εδώ και θάφτηκες στην πατρίδα.
Βρέθηκες εδώ σε αυτό το άλσος
όπου η σιωπή του θανάτου σφράγισε το στόμα σου
κοιμήσου ασφαλής, η παιδική σου ηλικία πλησιάζει
σε έφεραν σπίτι αυτοί που αγάπησες
αλλά πάντοτε μιλούσες αγνά και υπέροχα,
την γη αυτή ο θάνατός σου έχει αγιάσει».
Σύμφωνα με τον 902.gr, η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με λίγα λουλούδια στον ιστορικό τόπο εκτελέσεων, τον ιερό χώρο ποτισμένο από το αίμα συντρόφων μας, εκεί οπου οι Ναζί εκτέλεσαν 94 Δανούς μαχητές της αντίστασης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία κομμουνιστές, από το 1943 έως το 1945.
Τους μελλοθάνατους, οι Ναζί τους έπαιρναν νωρίς το πρωί από τις φυλακές στο Vestre και τους έφερναν στο χώρο όπου τους εδεναν σε τρεις πόλους απο κορμούς πεύκων και τους εκτελούσαν. Οι τρεις αυθεντικοί πόλοι έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Ελευθερίας από την δεκαετία του 1950, και στην θέση τους υπάρχουν τρία ακριβή αντίγραφα από χάλκινους στύλους.
Το μνημείο αποκαλύφθηκε στις 5 Μαΐου 1950 στα εγκαίνια του κοιμητηρίου. Η επιγραφή είναι από τον Kaj Munk, πασίγνωστο Δανό θεατρικό συγγραφέα και γνωστό για το πολιτιστικό του έργο καθώς και για το μαρτύριο του κατά την Κατοχή της Δανίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αναφέρει:
«Αγόρια, εσείς αγόρια που πεθάνατε.
Ανάψατε για τη Δανία, στο βαθύτερο σύννεφο
ένα φωτεινό πρωϊνιάτικο κόκκινο χρώμα».
Καταδική βανδαλισμού στο αντιφασιστικό μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη Γερμανία
«Οι χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, Ρώσοι, Ουκρανοί, Καζάχοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, από όλες τις δεκάδες άλλες εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης, που θυσιάστηκαν για να συντριβεί η φασιστική πανούκλα στο Βερολίνο το Μάη του 1945, έγραψαν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ολοκληρώνοντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», επισημαίνει σε ανακοίνωση το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζοντας τον βανδαλισμό του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Πάρκ στο Βερολίνο.

Αναλυτικά:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις αποτρόπαιες πράξεις βανδαλισμού του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Παρκ στο Βερολίνο. Τεράστιες ευθύνες για αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες έχουν όχι μόνον όσοι προχώρησαν σε αυτές, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, όλοι όσοι καλλιεργούν την ανιστόρητη ταύτιση του πρώτου εργατικού κράτους -της Σοβιετικής Ένωσης- με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν, που είναι δικό τους πολιτικό “τέκνο”. Αλλά και όσοι ταυτίζουν τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, που απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από το φασισμό, που είναι “σάρκα από τη σάρκα” του καπιταλισμού, με εκείνο τον προσχηματικό “αντιφασισμό”, που αξιοποιεί η αστική τάξη της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.
Η εργατική τάξη, οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει καμία επιχείρηση αλλοίωσης της Ιστορίας, από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική δύναμη και αστικό κέντρο. Οι χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, Ρώσοι, Ουκρανοί, Καζάχοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, από όλες τις δεκάδες άλλες εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης, που θυσιάστηκαν για να συντριβεί η φασιστική πανούκλα στο Βερολίνο το Μάη του 1945, έγραψαν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ολοκληρώνοντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εμπνεόμαστε από τη θυσία τους και συνεχίζουμε την πάλη για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.»