Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 23/10
Eντονοι παραμένουν οι φόβοι των ειδικών για ένα νέο κύμα της πανδημίας τους επόμενους, χειμερινούς μήνες κι έτσι αντίστοιχος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην κυβέρνηση. Επιτείνεται δε από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των διασωληνωμένων, καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς ήδη η Ελλάδα ξεπέρασε τα 700.000 κρούσματα από το ξέσπασμα της πανδημίας και υπάρχουν προβλέψεις για έως και 5.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση το επόμενο διάστημα λόγω του χειμώνα και των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη μετάδοση του ιού.
Τι είναι αυτό που απασχολεί όμως κατά κύριο λόγο τους ειδικούς και την κυβέρνηση; Ασφαλώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στο «κόκκινο», παρά το γεγονός ότι επιστρατεύτηκαν μέτρα, όπως οι κινητές μονάδες εμβολιασμού του ΕΟΔΥ. Στα χαρτιά υπάρχει επίσης σχέδιο για «μοβ περιοχές» με πιο αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και διπλής στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, εντείνονται και πάλι οι έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης,
Το μεγαλύτερο στοίχημα παραμένει ωστόσο η αύξηση του ποσοστού του συνολικού πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, ενώ μια αχτίδα φωτός στην όλη ιστορία προσφέρει το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού μέσα από τα σχολεία, όπως αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να συμβεί.
Για τη νέα επιχείρηση πειθούς σχετικά με τους εμβολιασμούς επιστρατεύτηκε μετά από αρκετό καιρό ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αποκάλυψε ότι με βάση έρευνα αποδεικνύεται πως τα εμβόλια έσωσαν περισσότερες από 8.000 ζωές συνανθρώπων μας στην Ελλάδα και πως η αποτελεσματικότητά τους ακόμη και απέναντι στις μεταλλάξεις είναι δεδομένη. Προβληματισμό πάντως δημιουργεί στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Delta Plus που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Δανία και σε άλλες χώρες και ασφαλώς το κρίσιμο είναι η μεταδοτικότητά της και η ανθεκτικότητα στα εμβόλια.