Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/06/2024
Kάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση και κυρίως μια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη κι αν δεν έχει καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπως συμβαίνει με τις ευρω – κάλπες της Κυριακής. Και ναι μεν υπάρχουν δεδομένα για το αποτέλεσμα, όπως π.χ. η πρωτιά της ΝΔ, αλλά οι επιμέρους λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά και θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση της επόμενης μέρας, ενώ ένα ακόμη δεδομένο είναι ότι, δυστυχώς, η αποχή αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα – ίσως τα υψηλότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί σε εγχώρια εκλογική αναμέτρηση, παρά τις προσπάθειες των κομματικών επιτελείων να πείσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η οποία θεωρητικά επρόκειτο ν’ αυξήσει λίγο παραπάνω τη συμμετοχή.
Τι πρόκειται να δούμε λοιπόν το βράδυ της Κυριακής; Ο ρεαλιστικός στόχος για τη ΝΔ παραμένει το όριο του 33% που είχε πιάσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές και να εκλέξει από 7 έως 9 ευρωβουλευτές. Από την άλλη πλευρά, παρά τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και τη δεδομένη αμηχανία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τερματίσει στη δεύτερη θέση και ο αντικειμενικός του στόχος είναι να πετύχει ένα ποσοστό κοντά ή και πάνω από το 17%, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να βελτιώσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών – πράγμα που δείχνει αρκετά πιθανό με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ίσως ν’ αγγίξει το 14%. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο θα εκλέξουν πιθανότατα 3 ευρωβουλευτές ή ακόμη και 4, αφού αυτό εξαρτάται από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.
Ελληνική Λύση και ΚΚΕ βρίσκονται μεταξύ 5 και 10% και άρα θα εκλέξουν σίγουρα 2 ευρωβουλευτές, οπότε από εκεί και πέρα το στοίχημα είναι για τους μικρότερους. Ποιοι δηλαδή από τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας, τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και τη Νέα Αριστερά μπορούν να περάσουν το κατώφλι του 3% και να πιάσουν το όριο εκλογής, δίχως ν’ αποκλείεται και κάποια άλλη έκπληξη, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη ή η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Κάπως έτσι αναμένεται να διαμορφωθεί ο χάρτης μόλις ανοίξουν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής και βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία. Αλλά και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τελικώς θα διαμορφωθεί αντίστοιχα και ο πολιτικός διάλογος για το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούν γι’ αυτόν τον λόγο «ψήφο σταθερότητας και εμπιστοσύνης», ενώ η αντιπολίτευση προσδοκά να μιλήσει για ανατροπή συσχετισμών αν καταφέρει να μειώσει σημαντικά τη διαφορά από τη ΝΔ και οι δυνάμεις της να είναι τέτοιες που θεωρητικά σε επίπεδο εθνικών εκλογών μπορούν ν’ αλλάξουν τους συσχετισμούς. Όχι απαραίτητα την πρωτιά δηλαδή, αλλά εάν π.χ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν αθροιστικά μεγαλύτερες δυνάμεις από τη ΝΔ, τότε μπορεί ν’ ανοίξει ξανά και η συζήτηση για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στην επόμενη αναμέτρηση.