Κοινή επίσκεψη και ξενάγηση στον χώρο του Πολυτεχνείου προγραμματίζουν οι Ενώσεις Γονέων Παπάγου – Χολαργού & Αγίας Παρασκευής, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του 1973.
Το δικό της ραντεβού με τον ιστορικό χώρο δίνει και η Ένωση Γονέων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, την Κυριακή 16/11, λίγη ώρα αργότερα.
Αναλυτικά το σχετικό κάλεσμα των δύο πρώτων Ενώσεων:
«Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί,
Οι Ενώσεις Κηδεμόνων Παπάγου- Χολαργού και Αγίας Παρασκευής σας καλούμε, να επισκεφτούμε τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, μαζί με τα παιδιά μας, την Κυριακή 16/11, στις 12.00 το μεσημέρι, να καταθέσουμε ένα λουλούδι και να συμμετάσχουμε σε ξενάγηση από αγωνιστή που συμμετείχε στα γεγονότα, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διδάγματα και τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου.
Το ραντεβού μας είναι στις 12.00 έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και 11.15 π.μ. στο σταθμό Μετρό Εθνική Άμυνα για να πάμε όλοι μαζί.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, τους Συλλόγους Διδασκόντων να ενημερώσουν τους γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία μας και να οργανώσουν τη συμμετοχή σε αυτή.
52 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η ανάγκη να παλεύουμε καθημερινά για “Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία” είναι εδώ…
Ελευθερία για όλα τα παιδιά του κόσμου, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
Παιδεία, σύγχρονη, ολόπλευρη, με μόνιμους εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, σε σχολεία πλήρως εξοπλισμένα, με εκπαίδευση σχεδιασμένη να μορφώνει και όχι να προωθεί την αποσπασματική και εφήμερη γνώση, να εξοντώνει τα παιδιά μετατρέποντας το σχολείο σε ένα στεγνό εξεταστικό κέντρο.
Ψωμί και κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών μας. Δουλειά με δικαιώματα, για να μπορούμε να ζούμε με τα παιδιά μας, να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να μεγαλώνουμε μαζί και όχι να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες, 13ωρα και ευέλικτα, να μην είναι ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας μόνο για ένα φιλί για καληνύχτα.
Ειρήνη, για να ζούμε σε ένα περιβάλλον ασφαλές. Λεφτά για μισθούς- παιδεία- υγεία και όχι για τις πολεμικές αναμετρήσεις, την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές, εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα και την προστασία των συνόρων της. Δε δεχόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε θύτη κατά άλλων λαών και σε μαγνήτη πιθανών αντιποίνων.
Αλληλεγγύη, στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία και όπου Γης, και συνθλίβονται από τα ανταγωνιστικά συμφέροντα για το μοίρασμα των αγορών και των κερδών τους, με μόνιμα θύματα τους λαούς. Αλληλεγγύη στους μαθητές μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα σχολεία μας, θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία, χρώμα, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια σε φασιστικές εγκληματικές ομάδες και ενέργειες.
Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ! Ο αγώνας των φοιτητών, των εργαζομένων, των μαθητών, όλου του λαού ενάντια στη χούντα μας διδάσκει ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, όσο ισχυρός και να φαίνεται. Γιατί το δίκιο των πολλών είναι η δύναμή μας και ο δρόμος που βαδίζουμε, μέχρι την πραγματική εκπλήρωση των συνθημάτων του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου».
Το κάλεσμα της Ένωσης Χαλανδρίου
«Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας απέναντι στη δικτατορία. Ένας αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία και συνεχίζει να εμπνέει γενιές και γενιές.
Η μνήμη και οι σύγχρονες προκλήσεις. Πενήντα δύο χρόνια μετά, η μνήμη του Πολυτεχνείου συναντά τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα: την ακρίβεια, την κρίση αξιών, την υποβάθμιση της παιδείας και την ανάγκη για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η φωνή για ελευθερία και δημοκρατία παραμένει ζωντανή.
Το πνεύμα του Πολυτεχνείου.Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» εξακολουθεί να εμπνέει και να ενώνει. Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μνήμη· είναι δράση, ενότητα και αλληλεγγύη. Μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου καλεί όλους να τιμήσουν την 52η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025. Στις 12:30 έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου (ή στις 11:45 στον πλησιέστερο σταθμό Μετρό) για κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών. Η μνήμη γίνεται δύναμη για το μέλλον!»
Δείτε επίσης: Moυσική βραδιά του Δήμου Αγ. Παρασκευής για το Πολυτεχνείο







































































































