2. 834 είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 131684 κλινικά δείγματα.
Δείτε: Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στις 18 και 25 Μαΐου
Tην Κυριακή 17 Μαΐου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ό,τι από σήμερα 18 Μαΐου είναι ελεύθερη η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Οι μετακινήσεις διέπονται από πρωτόκολλα: Μέχρι 50% πλήρωση θέσεων. Πρόσθεσε ότι «για τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων στο 50%. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό. Πρέπει να τηρείται το μέτρο της απόστασης. Επίσης οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής».
Σημείωσε ό,τι «για περιπτώσεις συνωστισμού σε λεωφορεία, είναι υπόθεση και των οδηγών και των επιβατών η εφαρμογή των κανόνων και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε λεωφορείο κι ένας αστυνομικός για να κόβει πρόστιμο».
Κατόπιν μίλησε για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου και την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες: Θα γίνεται ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος για μαθητές που αναγκάζονται να μένουν σπίτι. Αν αποφασιστεί & μετάδοση εικόνας θα φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτικός & ο πίνακας.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στις 24 Μαΐου είναι η μεγάλη γιορτή των μουσουλμάνων, η λύση του Ραμαζανιού. Δεν μπορεί να εορταστεί. όπως συνηθιζόταν. Πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα παραχωρηθούν χώροι για προσευχή, όπως γινόταν προηγούμενες χρονιές.
Διαβάστε: Οι νέοι κανόνες στα επιβατηγά πλοία και τον θαλάσσιο τουρισμό
Μέχρι τέλος Μαΐου η 14ήμερη καραντίνα στους επιβάτες εισερχομένων πτήσεων
Παρατείνεται έως τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλων των επιβατών που εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Συγκεκριμένα, με την αεροπορική οδηγία παρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στη χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.
Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
– Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης (Passengers in transit).
– Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών (Flight Crew).
– Επιβάτες κρατικών πτήσεων (State Flights).
– Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Sanitary Flights).
– Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (Humanitarian Flights).
– Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (Emergency Flights).
– Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων (Military Flights).
– Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων (Cargo Flights).
– Eπιβάτες πτήσεων της Frontex.
Δείτε: Οι νέοι κανόνες στις μετακινήσεις εκτός νομού και τις αερομεταφορές από 18/05