Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί θέμα πολλών ετών που δεν έχει λυθεί ακόμα. Η συζήτηση γύρω από το εν λόγω θέμα αναζωπυρώθηκε μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στη βρετανική εφημερίδα Observer. Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε αίτημα στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, εν όψει των εορτασμών στην Αθήνα το 2021 των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Διαβάστε: Τα γλυπτά, ο Έλγιν και το Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα λοιπόν με σημερινή δήλωση της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα». Σχολιάζοντας το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη διεκυκρίνησε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.
Λίνα Μενδώνη: «Ο δανεισμός των Γλυπτών δεν σημαίνει αναγνώριση κυριότητας»
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑ΅Ι ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στην Ελλάδα το 2021 με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821, δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με κανένα τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα για την επιστροφή τους».
Δείτε: Ο Πρίγκηπας Κάρολος & τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ο αγώνας της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα
30 Ιουλίου του 1982: Η υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «… Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…», είχε πει η Μελίνα Μερκούρη.
«Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες. Τα φροντίσατε όσο καλύτερα μπορούσατε, γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Όμως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε πάντα τ’ όνομά της».
Επίσης το 1983 απευθυνόμενη στον σερ Ντέιβιντ Ουίλσον, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Θέλω πίσω τα μάρμαρά μου». Η απάντηση που έλαβε: «Εσύ θέλεις τα δικά σου μάρμαρα, άλλοι θέλουν τα δικά τους». Η Μελίνα Μερκούρη όμως συνέχισε: «Μα είναι μέλη εντός κτίσματος. Τα ξερίζωσαν. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί Παρθενώνες στον κόσμο;».