Η εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και η υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης το Σάββατο 14 Μαρτίου, έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες των παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διακοπεί η λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων και οργανωμένων παραλιών. «Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Αποφασίστηκε επίσης να σταματήσουν όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία, ενώ ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον προωθείται η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.
Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως έγινε επίσης γνωστό, σε καθημερινή βάση θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Tι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ – εμπορεύματα
Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, τα ντελίβερι θα γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και Κυριακές.
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. ‘Αλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.
Στο μεταξύ, στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.
Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου. Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα σχετικών Υπηρεσιών κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.
Με τηλέφωνο, email και ραντεβού οι ΔΟΥ
Αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας και συναλλαγής με τις ΔΟΥ, τα Τελωνεία και τα υποκαταστήματα του Χημείου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, η προσέλευση του κοινού περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο και η επικοινωνία θα γίνεται ως εξής:
Οι συναλλασσόμενοι θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσόμενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο). Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και τηλεφώνων εξυπηρέτησης του κοινού, κατά την περίοδο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Όλα τα έγγραφα, που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι, θα τους αποστέλλονται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου υπαλλήλου.
Σε περίπτωση, που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμενος να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, αλλά πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό γίνεται μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού διατυπώνεται μέσω email ή τηλεφώνου. Στην είσοδο των υπηρεσιών, θα υπάρχει υπάλληλος, που θα υποδέχεται τους συναλλασσόμενους, θα ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού, και θα τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιούνται οι αναγκαίες προσαρμογές των χώρων για την υποδοχή, αναμονή και εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προσυνεννόηση για ταυτότητες και διαβατήρια
Με προκαθορισμένο ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας, θα εκδίδονται οι ταυτότητες και διαβατήρια από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και αυτή εναρμονίζεται με τα αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.
Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών. Σημειώνεται ότι, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των αρμόδιων Υπηρεσιών Ασφάλειας για την έκδοση ταυτοτήτων ενώ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων (www.passport.gov.gr) των αντίστοιχων Γραφείων Διαβατηρίων.
Eπίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των Τελωνείων σε κοινό και εκτελωνιστές και αξιοποιούνται πλήρως οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σε περιπτώσεις, που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσομένου, θα γίνεται εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή. Οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους προσαρμόζεται: Θα παραλαμβάνουν τα δείγματα στην είσοδο Θα έχουν πλήρη εικόνα της ταυτότητας και ιχνηλασιμότητας των προσώπων, που τα προσκομίζουν
Τι αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί
Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι μέτρα που αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των φαρμακοποιών- μελών του Φ.Σ.Α:
-Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο χώρο του φαρμακείου. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.
-Ο πολίτης οφείλει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ.χάραξη με αυτοκόλλητη ταινία) σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο, μία διαχωριστική γραμμή.
-Οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα.
Δέκα παρεμβάσεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Σε δέκα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών απέναντι στην εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος. Οπως τόνισε, αυτά είναι:
1. ‘Υστερα από αίτημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Αναστάσιο Βραδή, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός
2. Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.
3. Δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους
4. Oι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
5. Eπεκτείνεται σε συνεργασία με ΑΑΔΕ η δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.
6. Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.
7. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν σε απ’ ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένου έργου και χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.
8. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.
9. Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.
10. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορωνοϊό.
Σε ισχύ οι αποφάσεις περιορισμού
Από το Σάββατο 14 Μαρτίου ξεκίνησε η εφαρμογή περαιτέρω παρεμβάσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορoύν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών. Η Γενική Γραμματεία Πολιιτικής Προστασίας έδωσε μάλιστα την γενική οδηγία σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε ατόμων.
Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away, βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα. Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Από την πανδημία 47 ασθενείς, που νόσησαν, κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
-Διαβάστε επίσης: Οκτώ παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας για τoν κορωνοΐό