Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα Τέμπη, με την εκατόμβη θυμάτων που προέκυψε από τη σύγκρουση των δύο τρένων, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 28/2. Οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 38, με τον απολογισμό να αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο, ενώ οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης είναι 66, με τους 6 από αυτούς να βρίσκονται σε ΜΕΘ.
Το ερώτημα της επόμενης ημέρας δεν είναι άλλο από το «τις πταίει» για την πρόκληση αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Τίνος τα λάθη και οι παραλείψεις μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα δύο τρενά με αντίθετες κατευθύνσεις να κινηθούν στις ίδιες ράγες, εν έτει 2023, οπότε και η σύγχρονης τεχνολογία δεν αφήνει περιθώρια για τέτοια τραγικά σφάλματα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ανθρώπινο λάθος», ωστόσο ήδη από το πρωί υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, από συνδικαλιστές και γνώστες του χώρου, οι οποίοι μιλάνε για τραγικές παραλείψεις επί σειρά ετών, έλλειψη των κατάλληλων μέτρων και εν τέλει «αδιαφορία» για το πως θα μπορούσε να εξαλειφθεί η πιθανότητα να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Κι ενώ οι δεκάδες πυροσβέστες και τα ειδικά κλιμάκια επιχειρούν ακόμα στον τόπο της τραγωδίας, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στα τρία πρώτα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας, ο σταθμάρχης ερευνάται ως υπεύθυνος για την τραγωδία του δυστυχήματος συνελήφθη έπειτα από την απολογία του στον εισαγγελέα.
Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει στο σημείο και μόλις συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις, που θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα.
Διώξεις ενδέχεται να ασκηθούν και για ανθρωποκτονίες στις οποίες δεν αποκλείεται να αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος. Τα αδικήματα αυτά επισύρουν πολυετή κάθειρξη. Στην Τροχαία Λάρισας βρίσκονται επίσης ο εκπρόσωπος και δύο προϊστάμενοι του ΟΣΕ Λάρισας. Σύμφωνα με πηγές καιοι τρεις «δείχνουν» ως υπεύθυνο της τραγωδίας τον σταθμάρχη.
Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κώστας Καραμανής από την πλευρά του τόνισε σχετικά: «Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος. Ό,τι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία με αυτό τον τρόπο βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάνουμε. Να δείξουμε όλοι μας ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί». Το μεσημέρι αναμένεται να φτάσουν στο σημείο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Καταγγελία προέδρου μηχανοδηγών: Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα είναι χειροκίνητα
Σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία των τρένων στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπου συνέβη η τραγωδία με τους 38 νεκρούς μετά από σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία στο ύψος των Τεμπών προχώρησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γενηδούνιας «δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως».
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι μηχανοδηγοί κινούνται στα τυφλά, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών απάντησε ότι «οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην Αθήνα θα πάτε μέχρι το Μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη». Κατά τον ίδιο «υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους».
Ερωτηθείς για τις συνθήκες του δυστυχήματος είπε ότι «στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή». «Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα» κατέληξε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.
Αγοραστός: «Κάτι έφταιξε που δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή»
Για τη σύγκρουση των δύο τρένων στη Λάρισα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 άνθρωποι, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μετωπική σύγκρουση δυο τρένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. Και πρόσθεσε: «Κάτι έφταιξε που δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή και αυτό μένει να διαπιστωθεί όπως επίσης να πάρουμε απαντήσεις από την ΕΡΓΟΣΕ».
«Ήταν μέσα στα τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο»
«Η εταιρία γνωρίζει σε κάθε τρένο πόσα εισιτήρια έχουν κοπεί, με τη μόνη διαφορά για τους επιβάτες που δεν ταξιδεύουν για τον Α – Β λόγο. Δεν είναι σίγουρο ότι είχαν ανεβεί και οι 345 επιβατές στο τρένο. Επτά βαγόνια είχε η επιβατική αμαξοστοιχία. Η ανώτερη ταχύτητα που επιβλέπει το εγχειρίδιο κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο είναι 160 χιλιόμετρα», ανέφερε ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με το πώς ταξίδεψαν και τα δύο τρένα είπε: «Η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί ήταν μέσα στο τούνελ και δεν πιάνει το ραδιοτηλέφωνο, επομένως δεν μπορούσε να ακούσει ο συνάδελφος. Ο συνάδελφος αφού πήρε το “οκ” από τον σταθμάρχη έφυγε κανονικά». «Για να βρεθούν στην ίδια γραμμή ανάποδα ή θα πρέπει να έγινε λάθος ή διαφορετικά θα πρέπει να έχουν σπάσει τα κλειδιά βγαίνοντας από το σταθμό της Λάρισας και θα είχε γίνει παραβίαση», συμπλήρωσε.
«Η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μέσα στα τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Σύμφωνα με τον κ. Ντίτσα, νεκροί είναι οι δύο μηχανοδηγοί από την εμπορική αμαξοστοιχία, οι δύο μηχανοδηγοί της επιβατικής αμαξοστοιχίας και 4 άτομα προσωπικό κίνησης που βρίσκονταν στα βαγόνια.
Καταγγελία ΓΣΕΕ: Από το 2000 έχουν αγοραστεί τα ανενεργά GPS που θα έσωζαν ζωές
Την έλλειψη συγχρόνων συστημάτων GPS από τον σιδηρόδρομο που θα έδειχναν που ακριβώς είναι κάθε τρένο πριν αυτά συγκρουστούν προκαλώντας την τραγωδία που ζούμε σήμερα, αποκάλυψε μιλώντας στο OPEN ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης. «Είναι διαχρονικό το έγκλημα με τα σιδηροδρομικά έργα» ανέφερε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε «να θυμίσω από το 1975 αγωνίζεται η χώρα μας να φτάσει ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, μέχρι δηλαδή 200χλμ, όταν σε άλλες χώρες παλεύουν για 500. Με μια διπλή γραμμή, άξονα ΠΑΘΕ, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, ενώ τα σύγχρονα συστήματα GPS δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, δεν λειτουργούν». Μάλιστα όπως αποκάλυψε «κάποια έχουν αγοραστεί πολύ πριν, από το 2000».
«Ο ΟΣΕ δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να συντηρεί το δίκτυό του»
Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ επιπλέον ανέφερε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έχουμε τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία μεταφορών ιδιωτικοποιημένη, τη μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία επισκευών ιδιωτικοποιημένη, και ότι ο ΟΣΕ δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για να συντηρεί το δίκτυό του. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, είναι διαχρονικό και η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ήταν αυτή». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί είναι παρά πολλά. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έχουν δαπανηθεί 5 δισ. ενώ εδώ πάνω από 15 δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί και δεν έχουμε σιδηρόδρομο».
Πηγή: Newsbomb.gr
Δείτε επίσης: Ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη και των οικογενειών τους