Επιμέλεια: Αιμίλιος Περδικάρης
Άλλο ένα φθινόπωρο λοιπόν ξεκινά με το ραντεβού της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Εφέτος, βέβαια, τα πράγματα έχουν μια διαφορετική αίσθηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές: όχι τόσο λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, αλλά γιατί αυτή έγινε μέσα στο κατακαλόκαιρο κι ακόμη δεν έχουν καν τελειώσει τα… μέλια. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εάν δεν είναι προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η ΔΕΘ αυτή πάλι θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα: θα έπεφτε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και θα θύμιζε αυτή του 2009, με το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν».
Υπό αυτές τις συνθήκες, η 84η ΔΕΘ θα είναι περισσότερο απολογιστική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τις πρώτες μέρες της κυβερνητικής του θητείας και προγραμματική για τον Αλέξη Τσίπρα, ως προς το είδος και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που θ’ ασκήσει. Όπως και να’ χει πάντως το πράγμα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες, ακόμη κι αν οι περισσότερες από αυτές – αν όχι όλες – έχουν ήδη προαναγγελθεί. Κυρίως σε ό,τι αφορά, δηλαδή, τις μειώσεις των φορολογικών βαρών που θ’ ακολουθήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι ήδη ορατή στα εκκαθαριστικά που κατέφτασαν.
Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε πάντως η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός όλο και κάποια… έκπληξη θα έχει κι όλο και κάποιον άσο θα βγάλει από το μανίκι του. Το ίδιο έκανε, άλλωστε, με τον ΕΝΦΙΑ στις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ και πριν από λίγες μέρες ξάφνιασε με την οριστική κατάργηση των capital controls. Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να μειωθούν πράγματι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα πιθανότατα είναι αυτή που δείχνει το δρόμο για κάποιες επιπλέον ελαφρύνσεις, οι οποίες, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχουν στόχο να οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ας περιμένουμε λοιπόν ν’ ακούσουμε πρώτα τι θ’ ακούσουμε και μετά εδώ θα είμαστε να κάνουμε το «ταμείο».