Στο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το 2025, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδιασμό που αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ), αναφέρεται η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τον ΟΟΣΑ για την «Ανασκόπηση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Βελτίωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην Ελλάδα» και την αξιολόγηση της απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Κεντρική θέση στον προγραμματισμό της τριετίας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή έχει το έργο «Νέο, ανοικτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα». Στόχος, «η διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας ενός συμπεριληπτικού, βιώσιμου, αειφόρου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος».
Για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής επιλογής του Υπουργείου, προγραμματίζεται να επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ενώ θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία 22 Πρότυπων Ωνάσειων Σχολείων, καθώς και με τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate) στα Πρότυπα Σχολεία.
Το «ανοιχτό» σχέδιο
Ένα από τα θέματα που αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής είναι η «Θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Σχολείου». Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας τίθεται ως προτεραιότητα η δημιουργία και εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση, όπου «εφαρμόζονται οι βασικές αρχές ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος, βιώσιμου, αειφόρου, αποτελεσματικού και στελεχωμένου με αξιολογημένους εκπαιδευτικούς».
Ουσιαστικά η «Θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Σχολείου» αφορά μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με νέα ωρολόγια προγράμματα, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται είναι το παρακάτω:
– Β’ Τρίμηνο 2025: Ανάρτηση Νόμου για Διαβούλευση
– Γ’ Τρίμηνο 2025: Κατάθεση Νόμου στη Βουλή – Δημοσίευση Νόμου σε ΦΕΚ
Οι αλλαγές που έρχονται
Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις αφορούν στα παρακάτω βασικά πεδία (υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα):
- Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.
- Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.
- Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων
- Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.
- Στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση
- Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.
- Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
- Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι στόχοι
Κεντρικός στόχος για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού, συμπεριληπτικού σχολείου, προσανατολισμένου στις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων σύμφωνα με τους δείκτες PISA, μέσω συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.
Για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής, προγραμματίζεται η επέκταση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, η ίδρυση Αθλητικών Σχολείων και 22 Πρότυπων Ωνάσειων Σχολείων, καθώς και η εισαγωγή του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate). Επίσης, θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, ενώ σημαντικά έργα περιλαμβάνουν την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και την ψηφιοποίηση του σχολείου.
- Ανώτατη Εκπαίδευση: Το 2025 σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, ελληνικά πανεπιστήμια προχωρούν σε διεθνείς συνεργασίες για κοινά και διπλά πτυχία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επιστημόνων, με στόχο τον περιορισμό του brain drain και την ενίσχυση του brain gain. Επιπλέον, προγραμματίζεται η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ.
- Επαγγελματική Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση: Η στρατηγική για την περίοδο 2025-2027 εστιάζει στον εκσυγχρονισμό της μαθητείας, την ανάπτυξη ψηφιακών, ήπιων και πράσινων δεξιοτήτων, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή κοινωνικών εταίρων. Επιπλέον, επιδιώκεται η προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και η ενίσχυση της ελκυστικότητάς της μέσω επαγγελματικού προσανατολισμού και παρακολούθησης αποφοίτων.
- Αθλητισμός: Ο αθλητισμός ενισχύεται ως κοινωνικό εργαλείο, με έμφαση στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας, την ισότητα των φύλων, την ένταξη ατόμων με αναπηρία, την ασφάλεια αθλητών και την πρόληψη της ανήλικης παραβατικότητας. Παράλληλα, δρομολογούνται δράσεις κατά της αθλητικής βίας, του ντόπινγκ και της διαφθοράς, με αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας e-KOUROS και της εφαρμογής MyKourosApp.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Mέσω Ταμείου Ανάκαμψης η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής και φροντίδας
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Δημιουργία παιδαγωγικού πλαισίου, ψυχομετρικού εργαλείου και ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που προάγουν την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 3 μηνών έως και 4 ετών», συνολικού προϋπολογισμού 7.957.341 ευρώ.
Η απόφαση υπεγράφη από τον αν. υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.
Τα στάδια του έργου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικού πλαισίου για παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών.
- Πρώιμη ανίχνευση γνωστικής λειτουργίας, ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις και στοιχεία λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που προάγουν την ανάπτυξη των παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας.
- Έκδοση, αναπαραγωγή και διανομή παιδαγωγικού υλικού και εργαλείων αξιολόγησης της γνωστικής ανάπτυξης σε 3.250 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και προμήθεια 3.250 tablets.
Από το Υπουργείο σημειώνεται ότι «στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν έχει θεσπιστεί ένα ενιαίο και εναρμονισμένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ως εκ τούτου παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας».