Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Μια υπόθεση καθαρά ποδοσφαιρική αρκούσε για να βάλει «φωτιά» στο Μαξίμου και να εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση για την κυβέρνηση. Η εισήγηση της επιτροπής επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης λόγω πολυιδιοκτησίας, έφερε (λογικές) αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και ξύπνησε μνήμες από… Πρέσπες. Η δράση του ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη και οι αιχμές του έφεραν… αντίδραση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαγραφή του από τη «γαλάζια» ευρωομάδα, όμως λίγο αργότερα η κυβέρνηση δικαίωσε τον διαγραφέντα ευρωβουλευτή της, φέροντας τροπολογία για αλλαγή των ποινών και απάλειψη του υποβιβασμού, με τις δύο ομάδες ν αντιμετωπίζουν μόνο ποινή αφαίρεσης βαθμών.
Για την ψήφιση της τροπολογίας, εξάλλου, τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά τα πράγματα έμπλεξαν ακόμη περισσότερο, αφού απών από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Ασφαλώς και οι πρώην πρωθυπουργοί δεν… διαγράφονται, όμως αυτό και μόνο αρκούσε για να μεγαλώσει η κρίση και να πάρει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού λευτέρης Αυγενάκης είχε μάλλον βιαστεί να αποδοκιμάσει την κρίση της ΕΕΑ και να πάρει θέση, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο και του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού – που είχε κάνει την καταγγελία για την πολυιδιοκτησία – αλλά και κυβερνητικών στ-λεχών για τους χειρισμούς του.
Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος του Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ στον ορίζοντα… Το Μαξίμου μεταδίδει τώρα ότι απόφαση του πρωθυπουργού είναι να επεξεργαστεί η κυβέρνηση ένα συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο, ώστε να δοθεί τέλος σε νοσηρές καταστάσεις. Είναι αυτό εφικτό; Θα φανεί ακριβώς από τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν και από το αν υπάρχει διάθεση να… εφαρμοστούν οι νόμοι απ’ όλους. Ακόμη κι από το ίδιο το κράτος, το οποίο σε μια ακόμη περίπτωση έδειξε ότι λογαριάζει περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε το πολιτικό κόστος.