Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 25/11/2023
Εποχές πριν από τα μνημόνια θυμίζει ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και κυρίως αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έως και 10% για κάποιες κατηγορίες για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια, καθώς και αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όλα αυτά βέβαια ενώ στους δρόμους βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τις φορολογικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικώς θα υπάρξουν μετά από αυτές τις αντιδράσεις κάποιες υποχωρήσεις του οικονομικού επιτελείου ή εάν το σχέδιο θα ισχύσει ως έχει παρουσιαστεί.
Βάσει των αριθμών, ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι έτσι ένας από τους πλέον φιλόδοξους στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, καθώς προβλέπει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και μείωσης του δημόσιου χρέους της ανεργίας σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και αύξηση εισοδημάτων και κατανάλωσης. Στοιχεία που μοιάζουν αν μη τι άλλο οξύμωρα και αντιφατικά, εάν κάποιος λάβει υπόψη του την πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και πιέζει διαρκώς τα νοικοκυριά. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό ο προϋπολογισμός να είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: για να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και… ελπίδας ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί μάταια να τιθασεύσει την ακρίβεια.
Η μάχη είναι γεγονός ότι δίνεται κυριολεκτικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με την κυβέρνηση να υπόσχεται διαρκείς παρεμβάσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει κάνει σαββατιάτικη συνήθειά του τις επισκέψεις στα καταστήματα για να δει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει. Ζητούμενο βέβαια είναι όλες αυτές οι κινήσεις να έχουν αποτέλεσμα, διότι εκτός από το πρακτικό πρόβλημα που έχουν τα νοικοκυριά, η ακρίβεια σήμερα είναι και η μεγαλύτερη πολιτική απειλή για την κυβέρνηση – ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον η αντιπολίτευση, αδυνατώντας να της ασκήσει πρόσθετη πίεση. Τούτο φαίνεται άλλωστε και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ήδη δυσαρεστημένοι από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην αγορά και την αποτελεσματικότητά τους.