Το «Πάρκο Δεινοσαύρων», που λειτουργεί ήδη στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και είναι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, το μοναδικό του είδους του στα Βαλκάνια άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα, για να υποδεχτεί τους δημοσιογράφους σε μία πρώτη ξενάγηση στον χώρο.
Το «ρολόι» του χρόνου γύρισαν πίσω οι ιδιοκτήτες του Πάρκου σε συνεργασία με την Σπηλαιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, φιλοξενώντας δεινοσαύρους σε αναπαραστάσεις κανονικών διαστάσεων, υπό τη συνοδεία ήχων και επεξηγηματικών πινακίδων, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα διαφορετικό ταξίδι στην προϊστορία.
Και εκπαίδευση
Το Πάρκο αυτό στο Ωραιόκαστρο εκτείνεται σε 6.000 τ.μ. και αποτελείται από τη δεινοσαυροχώρα, όπου «κατοικούν» χαρακτηριστικά είδη δεινοσαύρων και πτηνών διαφόρων γεωλογικών περιόδων και το σπήλαιο της εξέλιξης. Το τελευταίο προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να «γνωρίσει» τον προϊστορικό άνθρωπο (homo habilis, homo erectus και homo sapiens) και την ανθρώπινη παρουσία εντός των σπηλαίων και να δει από κοντά απολιθώματα, πετρώματα και θαλάσσια κοχύλια.
Στόχος των εμπνευστών του όλου εγχειρήματος, το οποίο αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι πέραν της διασκέδασης να προσδώσουν κι έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο πάρκο, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως ανασκαφικά εργαστήρια κ.λπ. και δημιουργώντας μουσειοσκευές, εκπαιδευτικό, δηλαδή, υλικό που θα βοηθήσει τα παιδιά που πρόκειται να επισκεφθούν το χώρο να πάρουν μια μικρή «γεύση» προϊστορίας από πριν.
Τα προϊστορικά αυτά ερπετά πρωτοεμφανίστηκαν στο γήινο οικοσύστημα πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια και κυριάρχησαν σ’ αυτό πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, δηλαδή πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι υπέστησαν μαζική εξαφάνιση και έκτοτε τους συναντά κάποιος μόνο σε μουσεία ή θεματικά πάρκα, όπως στο «Πάρκο Δεινοσαύρων», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.