Δεν προβλέπεται να διατρέξουν κίνδυνο θέρμανσης τα ελληνικά νοικοκυριά από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω Βουλγαρίας. Όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά. Το απόθεμα της Ελλάδας αρκεί να τροφοδοτεί τη χώρα με 7 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ενώ οι Τούρκοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου, να ανεβάσουν την ποσότητα τροφοδοσίας της από τα 700.000 – 800.000 κυβικά, που είναι έως τώρα, στα 2,5 εκατ. την ημέρα.
Οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς είναι περί τα 8,5 εκατ. κυβικά ημερησίως, αλλά, όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ, επειδή λόγω της διακοπής παροχής, μέσω Βουλγαρίας, οι τροφοδοτούμενες χώρες θα στραφούν στα αποθέματα, ενδέχεται να δημιουργηθεί έλλειμμα. Σ΄αυτή την περίπτωση, τονίζουν, θα συζητήσουν την πιθανότητα περικοπής των ποσοτήτων του αερίου στους μεγάλους καταναλωτές. Η άφιξη, πάντως, του επόμενου φορτίου υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, είναι προγραμματισμένη στην Ελλάδα για τις 20 Ιανουαρίου.
Η κρίση
Οι πρώτες σοβαρές συνέπειες της ρωσοουκρανικής διένεξης για το φυσικό αέριο κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα Βαλκάνια, καθώς η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η παροχή από το δυτικό αγωγό διεκόπη πλήρως, προσθέτοντας ότι έχει αυξήσει την τροφοδοσία μέσω του αγωγού Blue-Stream (περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα) και θα χρησιμοποιήσει αποθέματα για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς της.
O διευθύνων σύμβουλος της Bulgargaz Ντ. Γκογκγόφ ανέφερε ότι δεν είναι σαφής ο λόγος της διακοπής, ούτε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει.
Νωρίτερα, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική Gazprom μείωσε κατά τα δύο τρίτα περίπου τη ροή του αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη, μέσω του εδάφους της, στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από 221 εκατομμύρια τη Δευτέρα και 300 στη διάρκεια προηγούμενων ημερών
Πίεση
Η ρωσική κίνηση, να μειώσει τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, στοχεύει να πιέσει το Κίεβο, το οποίο έχει απορρίψει αρκετές προσφορές της Gazprom αναφορικά με το τιμολόγιο του φυσικού αερίου και έρχεται σε μια στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται με Ουκρανούς για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.