Ωστόσο, η συντήρηση της εκλογολογίας από τα μέλη της κυβέρνησης αυξάνει τον κίνδυνο να βρεθεί ο κ. Καραμανλής ανακόλουθος και ασυνεπής εάν στην πορεία, για διάφορους λόγους, αλλάξει η ατζέντα και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ανοίξουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο κ. Καραμανλής θέλει να μετρήσει ακόμα το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού και επιχειρεί να βάλει φρένο στην εκλογολογία, η οποία εάν συνεχιστεί θα εμφανίσει από νωρίς συμπτώματα διάλυσης της κυβερνητικής μηχανής η οποία κινείται, έστω κα με το ένα πόδι, σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα η ανακοίνωση διεξαγωγής του Συνεδρίου της Ν.Δ. στις αρχές Ιουλίου έθεσε ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση, με τις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέων ηγεσιών σε τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές και την εκλογή συνέδρων να στήνονται τον Μάιο. Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια ανάσχεσης της εκλογολογίας, ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν ότι αποτελεί προπομπό για εκλογές, αφού ανά πάσα στιγμή οι προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μπορούν να μετατραπούν σε προεκλογικές εξορμήσεις.
Ψηφοφόροι εισαγωγής
Επιπλέον, το προεκλογικό κλίμα ενισχύει η επιτάχυνση ορισμένων κρίσιμων νομοθετημάτων, όπως η καθιέρωση, από τις μεθεπόμενες εκλογές, της ψήφου των ομογενών, με τον υπουργό Εσωτερικών να έχει πάρει εντολή από το μέγαρο Μαξίμου να καταθέσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο.
Η πρωτοβουλία αυτή εξυπηρετεί τον απώτερο στόχο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κάθε κόμματος εξουσίας, για μακρόχρονη παραμονή στη διακυβέρνηση. Και τούτο γιατί, όπως είχε γράψει στο παρελθόν η «Α», το εκλογικό σώμα θα αυξηθεί σε ποσοστό από 5-10% υπεραρκετό για να βγάζει κυβέρνηση. Επιπλέον επέρχεται και αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς θα αλλάξει η κατανομή των εδρών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εισηγείται η ψήφος της διασποράς να λειτουργεί σαν απογραφή και να υπολογίζεται στην εκλογή των βουλευτών και όχι να προσμετράται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η ρύθμιση αυτή βάζει στο εκλογικό παιχνίδι ομογενειακές οργανώσεις και την Εκκλησία, καθώς οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να κυνηγούν τον σταυρό στα πέρατα του κόσμου.
Οι Κυριακές της Βουλής
Στον αστερισμό της αναζήτησης της Κυριακής που θα στηθούν οι κάλπες βρίσκονται αυτή την περίοδο κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δημοσκόποι. Οι Κυριακές της Βουλής αναζητούνται τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.
Η πρώτη κοντινή ημερομηνία που βλέπουν τον μήνα Μάιο, είναι η «Κυριακή του Τυφλού» στις 13 ή «των Αγίων 318 Πατέρων» στις 20, καθώς η τελευταία Κυριακή συμπίπτει με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Την περίοδο αυτή η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου, ενώ το Πάσχα που μεσολαβεί καθιστά αδύνατη πιθανή πρωθυπουργική εξαγγελία.
Τον μήνα Ιούνιο η πρώτη και η δεύτερη Κυριακή, δηλαδή 3 και 10, είναι απαγορευτικές, λόγω των εξετάσεων που δίνουν οι μαθητές. Συνεπώς η 17η Ιουνίου προβάλλει ως την ιδανικότερη, καθώς οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές που να διακινδυνεύουν τα «μπάνια του λαού». Ο Οκτώβριος φαντάζει για πολλούς ως ο καταλληλότερος μήνας, με τους ψηφοφόρους χαλαρούς από τις διακοπές και τον πρωθυπουργό να αξιοποιεί το βήμα της ΔΕΘ ως μπαλκόνι εξαγγελιών.
Αν υιοθετηθεί, τότε ιδανικότερες Κυριακές είναι η 7η, η 14η και η 21η του μηνός. Η επόμενη είναι η 28η Οκτωβρίου – και σε επέτειο του «όχι» εκλογές δεν γίνονται.
Γκάλοπ δυσαρέσκειας
Στις 100.000 ψήφους (ποσοστό 1,6%) προσδιορίζεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research. Στη μέτρηση αποτυπώνονται η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, τα πρώτα σημάδια πόλωσης των δύο κομμάτων εξουσίας και μία τάση συμπίεσης του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, με το ΚΚΕ όμως να διατηρεί σταθερά τα ποσοστά του.
Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Κ. Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, η οποία όμως παρουσιάζει σημάδια κάμψης, καθώς 6 στους 10 πολίτες εκφράζουν τη δυσφορία τους για το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να ενισχύει τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού κεντροδεξιού κόμματος και να βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύει το κοινωνικό του προφίλ και θεωρείται καταλληλότερο στη διαχείριση τομέων, όπως η προστασία των λιγότερο ευνοημένων, η αύξηση μισθών και συντάξεων, η καταπολέμηση της ακρίβειας και η αγροτική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά όμως η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τομείς που σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας, την ευρωπαϊκή πολιτική, την εθνική άμυνα και τους άξονες της υγείας και της παιδείας.