Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης χρησιμοποιεί η πλειονότητα των Ελλήνων, χρηστών (88,2%) για να επικοινωνήσουν.
Οι κύριες δραστηριότητες των χρηστών εστιάζονται στο να μοιράζονται αρχεία (63,1), να διαβάζουν blogs (55,7%) και να επισκέπτονται εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης/ social media (50,2) ακόμη και αν δεν γνωρίζουν τον όρο social media (77,9%).
Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου θεωρεί ότι τα προσφερόμενα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι θετικά και σε αυτά περιλαμβάνει την ενημέρωση/πληροφορίες (50,1%), την επικοινωνία (25,9%) και τη διασκέδαση/ψυχαγωγία (23,0%).
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου, το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την MRB Hellas.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Social Media και Επικοινωνία» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας στο Μουσείο Μπενάκη την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Δημήτρης Μαύρος, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από επιχειρήσεις και οργανισμούς, έτσι ώστε «να μη μείνουν απλοί θεατές σε μια διαδικασία που τους αφορά και τους επηρεάζει».
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο κ. Μαύρος. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas.
Ενδιαφέροντα case studies παρουσίασε ο Even Aas-Eng, VP και Director of Social Media της McCANN Norway. Τη δική τους εμπειρία από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσαν οι βουλευτές Μ. Βολουδάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Συντονιστές στα τρία πάνελ ήταν ο Γιάννης Γούλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της McCann και μέλος του Δ.Σ.. του ΙΕπ, η Δρ Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενική Γραμματέας Δ.Σ. ΙΕπ και ο Στάθης Χαϊκάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Communication Effect.