Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο νόμου με το οποίο ενισχύεται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η επίσημη εντολή στους επιθεωρητές είναι μηδενική ανοχή στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από όπου και αν προέρχεται. Η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά απαντώντας στον Αλ. Αλαβάνο δήλωσε ότι άμεσα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ επισήμανε ότι στην συνάντησή της με τους διευθυντές και τμηματάρχες του ΣΕΠΕ «δώσαμε δύο σαφείς κατευθύνσεις: εντατικοποίηση των ελέγχων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, με αυστηρότητα σε όσους κινούνται με αντικοινωνική – παραβατική λογική. Το μήνυμα που στέλνουμε και το οποίο αποτυπώνεται στην πρακτική των ελέγχων του ΣΕΠΕ, αλλά και των μεικτών κλιμακίων του ΙΚΑ είναι ένα και ξεκάθαρο: ο ΣΕΠΕ είναι ο θεματοφύλακας, ο συνήγορος των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε ακόμη η Φ.Πετραλιά.
Η θέση της υπουργού αμφισβητήθηκε έντονα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΕΠΕ έχει απαξιωθεί.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου επικαλέστηκαν πρόσφατα περιστατικά (απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, καταγγελίες για κρύψιμο ανασφάλιστων εργαζομένων σε ψυγεία στη Νάουσα κ.ά.), χρεώνοντας στην κυβέρνηση «συνειδητή ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία».
«Η εντολή της κυβέρνησης προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι μηδενική ανοχή», ενώ υπογράμμισε πως «επί των δικών μας ημερών βγήκε η εγκύκλιος που θέτει ως βασικό όρο για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο, την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας – και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αυτή η παράβαση, έχει δοθεί εντολή να καταγγέλλεται η σύμβαση. Σε ό,τι αφορά τα εργατικά ατυχήματα, η υφυπουργός τόνισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, έχουμε, ως προς τα ατυχήματα, συνεχή πτωτική πορεία από χρόνο σε χρόνο τόσο στον αριθμό, όσο και στη συχνότητά τους».
Οι έλεγχοι
Ειδικότερα για τη δράση του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε ότι «από τα τμήματα κοινωνικής επιθεώρησης πραγματοποιήθηκαν το 2003 31.765 έλεγχοι, ενώ το 2007 35.805 έλεγχοι. Το 2003 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.662.070 ευρώ, ενώ το 2007 περισσότερα, σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα 11.803.786 ευρώ. Από τις εργατικές διαφορές που επιλύθηκαν, αποδόθηκαν στους εργαζόμενους 10 εκατομμύρια ευρώ το 2007, έναντι 8 εκατομμυρίων το 2003».
Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Λεβέντης υποστήριξε ότι «το υπουργείο Απασχόλησης και το ΣΕΠΕ, λειτουργούν σήμερα με περισσότερες από 350 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες 300 είναι του ΣΕΠΕ. 1875 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι διαπιστώθηκαν όλο το 2007» και κατέληξε: «Αν αυτό σημαίνει έλεγχος, τότε καταλαβαίνετε ότι κοροϊδευόμαστε, κυρία υπουργέ. Το ΣΕΠΕ δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως Σώμα, χωρίς κομματικοκυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως ορίζεται αυτό στην 81η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας».