H βιομηχανία της ανακύκλωσης πλήττεται και αυτή από την οικονομική κρίση, καθώς καταγράφεται μείωση της ζήτησης των προϊόντων της, με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση «ανακυκλώνεται» σε όλες τις γραμμές παραγωγής και σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα απορριμμάτων παγκοσμίως, η οποία αισθάνεται και από τη σκοπιά της ανακύκλωσης το μέγεθος της κρίσης. Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας γνωρίζουν για πρώτη φορά, έπειτα από την χρυσή «Ολυμπιακή εποχή», πτώση, η βιομηχανία της ανακύκλωσης καταρρέει σταδιακά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, ακόμη και πριν από δύο μήνες, ολόκληρη η αγορά χαρτιού της δυτικής ακτής των ΗΠΑ κατευθυνόταν στην Κίνα για επεξεργασία και δημιουργία πακέτων και δεμάτων που θα επιστρέφονταν πίσω. Ωστόσο, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης έσπασε αυτόν τον κύκλο.
«Εγκεκριμένα» από την κινεζική κυβέρνηση δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κλείσιμο του 80% των μονάδων ανακύκλωσης και για τις επακόλουθες απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων.
Χαμένα υλικά
Εάν το χαρτί αποθηκεύεται για περισσότερο από τρεις μήνες, είναι πολύ πιθανό να σαπίσει και να ελκύσει παράσιτα, γεγονός που το καθιστά άχρηστο. Έπειτα από αυτό, το χαρτί αποτεφρώνεται και στέλνεται σε χώρους ταφής απορριμμάτων. Στην αγορά του σκραπ (χρησιμοποιημένα μέταλλα) οι τιμές έχουν πέσει κατά το ήμισυ ή και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει όλη την αλυσίδα, τα εργοστάσια, τους συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών ακόμη και τους Κινέζους αγρότες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ακόμη και οι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στο Πεκίνο δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Ενώ αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών περιμένοντας τις τιμές που εκτοξεύονταν στα ύψη, είδαν τελικά το εμπόρευμά τους να μένει σε αχρησία. Ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου η ασφάλεια ήταν άκρως ενισχυμένη, πολλά φορτηγά που κουβαλούσαν ή μετέφεραν ανακυκλώσιμα υλικά απαγορεύονταν να εισέλθουν στην πόλη. Πριν από λίγο καιρό, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στον κόσμο, η κινεζική «Nine Dragons Paper», ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματά της κάνοντας λόγο για οικονομική ανάκαμψη σε ορίζοντα δύο ή τριών ετών.
Οι επιπτώσεις στη Βρετανία
Εκτός από τις κυρίαρχες αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τη βρετανική βιομηχανία ανακύκλωσης. Ρεπορτάζ του Guardian και του BBC καταγράφουν την «αναμονή» περισσότερων από 100.000 τόνων χαρτιού σε αποθήκες χωρίς να μπορούν να μεταπωληθούν.
Χαμηλή ζήτηση
Οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με νοικοκυριά αλλά και με δήμους αναγκάζονται να στοιβάζουν σε τεράστιες αποθήκες τα ανακυκλωμένα απορρίμματα χωρίς όμως να μπορούν τα πουλήσουν.
Προσπαθώντας μάλιστα να προλάβουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα της ανακύκλωσης, οι εταιρείες ξεκινούν να ψαλιδίζουν τα κόστη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους πελάτες τους.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πάγια πρακτική της πλειονότητας των εταιρειών. Όταν η τιμή του ανακυκλώσιμου χαρτιού και των χαρτονιών συσκευασίας έχει πέσει μέσα σε έξι εβδομάδες από 70 λίρες/τόνο σε 10 λίρες/τόνο, οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη «χασούρα» με το να επιβαρύνουν τους πελάτες τους με 20 λίρες/τόνο, έξτρα κόστος αποθήκευσης.
Και κόστος αποθήκευσης
Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χάρτινο «βουνό» που «ψηλώνει» ολοένα και πιο πολύ κοστίζει στους Βρετανούς φορολογούμενους πολίτες περίπου 2 εκατομμύρια λίρες, ένα ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί εντός των επόμενων τριών μηνών.
Σύμφωνα με τον Steve Bell της Recycling UK, «καμία από τις 80 μονάδες χαρτοποιίας στη Βρετανία δεν δέχεται καινούρια αποθέματα, καθώς δεν προβλέπεται ανάκαμψη μέχρι το 2010».