Τις θέσεις του για τη φορολογική αντιμετώπιση των βιοτεχνών, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, έχει καταθέσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η διοίκηση του ΒΕΑ, με τις θέσεις της στηρίζει την ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα μακρόπνοης ισχύος, που θα αναγνωρίζει την ειλικρίνεια των δηλούμενων στοιχείων και θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης, με παράλληλο πνεύμα ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας στις επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνει ότι «αποδεδειγμένα το δυναμικό των βιοτεχνικών επιχειρήσεων συρρικνώνεται, επομένως η φορολογική πολιτική που ακολουθείται, πρέπει να διαπνέεται από αναπτυξιακούς στόχους και όχι να οδηγεί σε φορολογική εξόντωση των επιχειρήσεων».
Το Δ.Σ. του ΒΕΑ κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις εξής προτάσεις:
- Για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων (χρήσεων 2000-2006), να δοθεί παράταση έως 30-6-2009, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και να υπάρχει το περιθώριο επιλογής της διαδικασίας περαίωσης.Εξάλλου, από 25-9 έως 31-12-2008 ένα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων (10%) οδηγήθηκε σε περαίωση.
- Να μειωθεί το ποσοστό της προκαταβολής του φόρου στο 10% από 20% που ισχύει.
- Να δοθεί παράταση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις έως 30-6-2009.
- Να επεκταθεί η δυνατότητα αναγνώρισης εσόδων δίχως παραστατικά και στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις (σε ένα ποσοστό 2%), κατ’ αναλογία αυτών που ισχύουν σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων (αναγνωριζόταν έσοδα δίχως παραστατικά 3% για εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού, αναγνωρίζονται έσοδα δίχως παραστατικά 2% για επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων κλπ).
- Να μειωθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις χρήσης 2008 στο 60% από 80% και να δοθεί παράταση στην υποβολή τουλάχιστον για ένα μήνα, δεδομένου ότι δεν έχουν παραληφθεί τα έντυπα των δηλώσεων και έχει καθυστερήσει η έκδοση τους.
- Να περιοριστεί η παραγραφή για τα βιβλία και για τα στοιχεία σε πέντε χρόνια.
- Να εξισωθεί πάγια το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με αυτό των μισθωτών.
- Να διαμορφωθεί χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα των πολύ μικρών επιχειρήσεων ή και να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος.