Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά εκστρατεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαφοράς στις αμοιβές ανδρών και γυναικών. Στην Ε.Ε. οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 17,4% λιγότερο από τους άνδρες. Η απλή έννοια της «ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας» βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας που εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση για θέματα μισθολογικής διαφοράς, τις αιτίες της και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
«Η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών έχει πολλαπλές αιτίες και χρειάζεται πολλαπλές λύσεις. Η αντιμετώπισή της απαιτεί δράση σε όλα τα επίπεδα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έως τις εθνικές αρχές και κάθε πολίτη. Η εκστρατεία μας θα κάνει γνωστό γιατί οι αμοιβές των γυναικών στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι τόσο χαμηλότερες σε σχέση με τις αμοιβές των ανδρών και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό» δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τις ίσες ευκαιρίες Vladimir Spidla, οποίος πρόσθεσε ότι «στο σημερινό οικονομικό κλίμα, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης είναι η αξιοποίηση όλων των ταλέντων μας».
Η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας αποτέλεσε ήδη από το 1975 αντικείμενο οδηγίας σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις σε όλες τις πτυχές των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων σε ποσοστό 17,4% στην Ε.Ε.
Η μισθολογική διαφορά συρρικνώνει επίσης τις αποδοχές των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τις συντάξεις τους οδηγώντας τες στη φτώχεια στη συνέχεια της ζωής τους. Το 21% των γυναικών ηλικίας 65 ετών και πάνω αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με το 16% των ανδρών.
Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για θέματα μισθολογικής διαφοράς και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Διαφορές…
Η έκθεση του 2009 για την ισότητα γυναικών και ανδρών επιβεβαιώνει ότι, παρά την κάποια πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε πολλούς τομείς. Αν και το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια (σήμερα το 58,3% των γυναικών απασχολούνται σε σχέση με το 72,5% των ανδρών), οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται με μειωμένο ωράριο πιο συχνά από τους άνδρες (31,2% για τις γυναίκες και 7,7% για τους άνδρες) και κυριαρχούν σε τομείς με χαμηλότερες αμοιβές (πάνω από το 40% των γυναικών εργάζονται στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης – διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες). Ωστόσο, οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 59% όλων των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων.