Τους λόγους για τους οποίους απέχει από τον διάλογο για την Παιδεία και αρκείται να καταθέσει απλώς γραπτά τις θέσεις της ανέλυσε η ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται οι καθηγητές «να νομιμοποιήσουν το θέατρο διαλόγου» που επιχειρείται από την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι, αντί να αυξάνει, μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία.
Οι καθηγητές επισήμαναν ακόμη ότι οι ίδιοι συζητούν και συνομιλούν με την κοινωνία, τους γονείς και τους μαθητές για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Υπογράμμισαν ακόμη ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση «δεν δεσμεύεται ούτε στο διμερή διάλογο για τα αιτήματα του κλάδου, που είναι αιτήματα για την Παιδεία, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα βγει κάτι σημαντικό από το διάλογο του υπουργείου Παιδείας».
Πάντως, οι καθηγητές προειδοποιούν ότι θα επιχειρήσουν ακόμη και κινητοποιήσεις, έστω και αν αυτές θα φτάσουν χρονικά έως τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα γίνουν τον Μάιο.
Σε ό,τι αφορά το εξεταστικό σύστημα, οι καθηγητές τάσσονται υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μέχρι ότου εφαρμοστεί, όμως, ένα τέτοιο σύστημα, ζητούν αύξηση του αριθμού εισακτέων, κατάργηση της βάσης του «10», εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων, ενώ δεν συμφωνούν στην προσμέτρηση της βαθμολογίας του λυκείου για την εισαγωγή των αποφοίτων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Τετάρτη έγινε στο Ζάππειο η εναρκτήρια συνεδρία του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο προεδρεύει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Για τη Δευτέρα 9 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Παιδείας η πρώτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στο διάλογο.