Από 1.100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για ένα μπουκάλι νερό σε σχέση με το απλό νερό της βρύσης σύμφωνα με έρευνα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Environment Research Letters».
Αύξηση κατανάλωσης
Η έρευνα αυτή έρχεται στο φως μαζί με στοιχεία που κατατάσσουν το εμφιαλωμένο νερό σε ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της κατηγορίας των υγρών συσκευασμένων προϊόντων, πιο δημοφιλές απο το γάλα ή την μπίρα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, συγκριτικά με το 2001, το έτος 2007 η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών σημείωσε αύξηση 70%, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 200 δισ. λίτρα.
Στο πλαίσιο αυτής της τάσης αλλά και της ανησυχίας που εξέφραζαν περιβαλλοντικές οργανώσεις για «ενεργοβόρα μπουκαλάκια», οι ερευνητές Πίτερ Γκλάικ του Pacific Institute της Καλιφόρνιας και Χίδερ Κούλι, υπολόγισαν και πρόσθεσαν την ενέργεια που καταναλώνεται στα διαδοχικά στάδια ζωής ενός εμφιαλωμένου μπουκαλιού, δηλαδή την καύση πετρελαίου κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή και διαπίστωσαν πως συγκριτικά με το τρεχούμενο νερό της βρύσης, το εμφιαλωμένο είναι πολύ ενεργοβόρο.
Νερά εισαγωγής
Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι είναι τριπλάσια έως και τετραπλάσια η ενέργεια που καταναλώνει ένα εισαγόμενο εμφιαλωμένο νερό, συγκριτικά με τα ντόπια, και αυτό γιατί, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που τα μπουκάλια δεν διανέμονται σε μεγάλες αποστάσεις από την περιοχή παραγωγής, ωστόσο, συμβαίνει συχνά να ταξιδεύουν, καθώς εισάγονται από μακρινές χώρες με έλλειψη νερού.
Ακόμα και σε σύγκριση με την πιο ακριβή μέθοδο καθαρισμού του νερού της βρύσης, μιας και αυτή ποικίλλει από χώρα σε χώρα, το εμφιαλωμένο απαιτεί εκατοντάδες φορές περισσότερη ενέργεια.