Τα ακροβοπληρωμένα συστήματα ασφάλειας, που αποκτήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε χτες εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, μεβασικό θέμα τις κάμερες και τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του εγκλήματος.
Στόχος του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα C4Ι σε τουλάχιστον 30 σημεία – κλειδιά, στην «καρδιά» της Αθήνας, έχοντας πρώτο στόχο την αντιμετώπιση των επιδρομών «κουκουλοφόρων». Τα σημεία έχουν επιλεγεί από τους επικεφαλής της ΓΑΔΑ και βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αποθήκες της Ασφάλειας στην Αμυγδαλέζα υπάρχουν περίπου 900 κάμερες, με εξελιγμένες δυνατότητες καταγραφής εικόνας και ήχου, ενώ έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά προσώπων.
Πάντως, προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης για τη χρήση των καμερών, υπό την ηγεσία του Γιώργου Βουλγαράκη, ως υπουργού Δημόσιας Τάξης, είχε προσκρούσει στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.
Την επιθυμία του να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες ασφαλείας έχει εκφράσει επανειλημμένα και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Αν υπήρχαν λίγες από αυτές που βρίσκονται σε δύσκολα σημεία, η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα εκλιπαρούσε καταστήματα και τράπεζες να τους δώσουν υλικό από τις δικές τους για την εξιχνίαση υποθέσεων», είχε δηλώσει προ ημερών. Ανάλογη αντίληψη εκφράζεται και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από την άλλη πλευρά, οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας προσκρούουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.