Με μαύρα μαντάτα για την ελληνική οικονομία ολοκληρώθηκαν στην Πράγα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), καθώς ζητείται η λήψη και νέας δέσμης μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Κατά τα άλλα αποφασίστηκε η υιοθέτηση της έκθεσης της επιτροπής υψηλού επιπέδου για την Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (Επιτροπή Delarosiere). Αποφασίστηκε η επιτροπή αυτή να αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στο Συμβούλιο Υπουργών να υποβάλει προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2009.
Οι δηλώσεις του Γ. Παπαθανασίου
Όπως δήλωσε, μετά τη σύνοδο του ECOFIN, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, η συζήτηση στο ECOFIN ξεκίνησε με ανασκόπηση της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης. Οι δείκτες συγκυρίας (όπως ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής) δείχνουν μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη. Η σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αύξησης της ροής των πιστώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου, ενημέρωσε το ECOFIN ότι οι προβλέψεις του Μαΐου αναμένεται να είναι αρκετά χειρότερες από αυτές του περασμένου Ιανουαρίου, προβλέποντας μεταξύ άλλων ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερα ελλείμματα. Έτσι, αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που θα βρεθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι είναι σε γνώση του Ελληνα υπουργού οικονομίας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και συμφωνήθηκε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης του προϋπολογισμού.
Οι συστάσεις
Ειδικότερα, στο κείμενο της σύστασης του Συμβουλίου για την Ελλάδα αναφέρεται κατ’ αρχήν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του δημοσιονομικού που το 2010 θα φτάσει το 4,25%. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει το Συμβούλιο, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που να βασίζεται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, και κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2010.
Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Συμβούλιο, η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009, ενώ η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2009-2010 είναι της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ.
Στη σύσταση του Συμβουλίου δίνεται ακόμη προθεσμία στις ελληνικές αρχές 6 μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το 3%. Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους, που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.
Αναλυτικά, το Συμβούλιο απευθύνει τις κάτωθι συστάσεις:
- Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:
- Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών.
- Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.
Page 1 of 2