Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
- Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.
- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.
Η τοποθέτηση του Χ. Αλµούνια
Το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου προτάσεις για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σε πρώτη φάση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, για να τεθούν στη συνέχεια για έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Η σχετική συζήτηση έγινε στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής υψηλού επιπέδου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, με στόχο τη βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε πως μετά την απόφαση που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο του Ιουνίου θα ακολουθήσουν νέες, συγκεριμένες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Επιτροπής, με στόχο το νέο πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέχρι τα τέλη του 2010.
H άτυπη Σύνοδος των χωρών – μελών της Ευρωζώνης υιοθέτησε ομόφωνα τις προτάσεις σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, δήλωσε από την Πράγα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.
Όπως σημείωσε ο κοινοτικός Επίτροπος, κατά τη σχετική συζήτηση οι υπουργοί Οικονομίας των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις συστάσεις που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος και για τη Γαλλία και την Ισπανία από το 2010.