Με είκοσι (φανερές και κρυφές) δημοσκοπήσεις την ημέρα, που είναι προφανές και στους πλέον αδαείς, ότι περισσότερο λειτουργούν ως «εργαλεία» αποπροσανατολισμού, παρά ως υλικό ενημέρωσης, αν κάτι είναι σαφές στα κομματικά επιτελεία των κομμάτων είναι ότι το προεκλογικό τοπίο για τις ευρωεκλογές θυμίζει κινούμενη άμμο, όχι μόνο λόγω του μειωμένου εκλογικού ενδιαφέροντος των πολιτών, αλλά και (κυρίως) της πρωτοφανούς απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζεται το κομματικό «καθεστώς» της μεταπολίτευσης…
Σε αυτό το ασαφές τοπίο τα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων επισήμως τοποθετούν τον πήχη του αποτελέσματος χαμηλά, ενώ παρά το πλήθος των δημοσκοπήσεων που παραγγέλλουν και ανακοινώνουν σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΕ, οι καθημερινές κυλιόμενες έρευνες που παραγγέλλουν τα κόμματα, δίνουν (και αυτές) αρκετά αποκλίνοντα μεταξύ τους αποτελέσματα…
Αν σε κάτι συμφωνούν όλες, είναι η βαθιά καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην αχανή Β’ περιφέρεια Αθήνας, όπου όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει όσο θα περίμενε, καθώς ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι – Πράσινοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ. προσεγγίζουν σχεδόν το 30% του εκλογικού σώματος!
Το ενδιαφέρον για τους δύο μεγάλους μονομάχους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα εστιαστεί στο μέγεθος της διαφοράς, αν θα υπερβαίνει ή θα είναι μικρότερη του 3%, αλλά και αν το άθροισμά τους θα κινηθεί άνω ή κάτω του 65% πανελλαδικά.
Σημειώνεται ότι το μεν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2004 απέσπασε το 34,01% των ψήφων, ενώ η Νέα Δημοκρατία το 43,03%. Στέλεχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το κόμμα θα καταφέρει να κινηθεί μεταξύ 38% – 40%, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ η Ν.Δ. κινδυνεύει να «προσγειωθεί» στα επίπεδα των ευρωεκλογών του 1994, όταν απέσπασε το 32,65% των ψήφων.
Στη Νέα Δημοκρατία αντιτείνουν, με βάση τα δικά τους δημοσκοπικά δεδομένα αυτή τη φορά, ότι το κόμμα, αν βελτιώσει τη συσπείρωσή του στην Β’ Περιφέρεια Αθήνας, θα υπερβεί με άνεση το 35% πανελλαδικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα τωρινά δεδομένα σεισπείρωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπερβεί το 38%. Κατά πόσο μπερδεύουν τις κομματικές επιθυμίες τους με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα φανεί τη βραδιά των εκλογών. Το μόνο βέβαιο είναι πως το κεντρικό βάρος της εκλογικής αντιπαράθεσης θα περάσει από τις πλάτες των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου προσωπικά, σε μια… πρόβα εθνικών εκλογών, που χρονικά έχουν αφετηρία τον Σεπτέμβριο με βάση κάποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και κατάληξη τον Μάρτιο του 2010, όταν η προσφυγή στις κάλπες θα έχει αφετηρία τη νέα εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Στον χώρο των «μικρών» κομμάτων το ΚΚΕ καλείται να υπερασπιστεί το 9,48% και τους τρεις ευρωβουλευτές του 2004. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με αφετηρία το 4,16% του 2004, και επιθυμητή εκλογική επίδοση άνω του 8%, καθώς και την ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα. Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με επίδοση 4,12% στις προηγούμενες ευρωεκλογές προσδοκά ότι θα κινηθεί στο 6% στέλνοντας μήνυμα στον «συγκάτοικο της δεξιάς πολυκατοικίας» Νέα Δημοκρατία. Όσο για τους Οικολόγους – Πράσινους φαίνεται να εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή, αλλά το δημοσκοπικό εκλογικό ποσοστό τους κυμαίνεται από 3,5% – 6,8%…
Μαρία Ζαρίφη