Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, Κατερίνα Παπακώστα, παρευρέθη, στη συνάντηση της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, με την Πρόεδρο, κα M. Boniver και τα μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, για το θέμα της μετανάστευσης.
Κατά τη συνάντηση, η Κ. Παπακώστα, η οποία μετείχε ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, μεταξύ άλλων, είπε:
«Το πρόβλημα των μη νόμιμων μεταναστών για τη χώρα μας, είναι πάρα πολύ μεγάλο, τόσο ώστε να αποτελεί εθνικό ζήτημα. Η Ελλάδα είναι μια μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα και, σήμερα, έχουμε φτάσει να υποστηρίζουμε πως η μεταναστευτική αυτή πίεση, που δεχόμαστε, είναι ιδιαίτερα δυσανάλογη σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., το 47% των μη νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως είσοδο την Ελλάδα».
Συνέχισε, τονίζοντας: «Η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα μόνο ελληνικό ή μόνο ιταλικό. Είναι ζήτημα ολόκληρης της Ε.Ε. και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα (Quattro Group) συμφώνησαν σε κοινές δράσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της Μεσογείου, με την υιοθέτηση κοινού κειμένου. Επισημαίνονται:
– Η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης λαθρομεταναστών και η αποτελεσματική εφαρμογή υφισταμένων συμφωνιών.
– Η ενίσχυση της FRONTEX, η συνέχιση των κοινών επιχειρήσεων, η δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων, η κατανομή της ευθύνης για τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των κοινών επιχειρήσεων, αλλά και για όσους εντοπίζονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
– Η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, με στόχο μία πιο δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καθώς το ισχύον σύστημα επιβαρύνει υπέρμετρα τα κράτη – μέλη της ‘’πρώτης γραμμής’’.
-Η δημιουργία, το ταχύτερο δυνατό, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου ».
Τέλος, επεσήμανε την ελλειμματική συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα της επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και διμερών υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα επιχειρησιακής φύσεως, στη χώρα μας.