Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια, καλύπτοντας το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και προσφέρουν πάνω από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Της Ρόδη Κράτσα, α΄αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιας ευρωβουλευτή της Ν.Δ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, τη βελτίωση του νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος και της ευελιξίας, την τόνωση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, την προώθηση της καινοτομίας και την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών.
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών ιδιαίτερη είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία προωθεί κονδύλια ύψους 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών ΜμΕ για την περίοδο ως το 2011. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, η ΕΤΕπ έχει ανοίξει ήδη πιστωτικές γραμμές ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ το χρηματοδοτικό όφελος αναμένεται να φθάσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών των ΜμΕ σε ρευστότητα, συμπληρώνοντας έτσι τα εθνικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) στη χώρα μας, για την άντληση δανείων με εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου τους από το Δημόσιο, μέσα από το οποίο έχουν δοθεί μέχρι σήμερα πάνω από 20.000 δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η τόνωση της επιχειρηματικότητας δεν σταματά όμως στις χρηματοδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες» που αποσκοπεί στη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και τη δυνατότητα των νέων επιχειρηματιών να αποκτήσουν γνώσεις δίπλα σε έμπειρους επιχειρηματίες. Αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβανομένων υπόψη των μετρήσεων σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί και το Entreprise Europe Network, ένα δίκτυο, το οποίο αποτελείται από 600 εταίρους – τοπικούς φορείς που απασχολούν πάνω από 3.000 έμπειρο προσωπικό και προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη και πληροφόρηση. Το ελληνικό δίκτυο Entreprise Europe Network-Hellas αποτελείται από 16 φορείς και παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Άλλες σχετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια της Ε.Ε. αποτελούν η δημιουργία δικτύου γυναικών – «πρεσβευτών» επιχειρηματικότητας για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική ζωή. Aλλες προσπάθειες στοχεύουν στην αξιοποίηση του επιχειρηματικού δαιμόνιου των μεταναστών. Παράλληλα απαιτείται να δοθούν ευκαιρίες βιώσιμης δραστηριότητας στις οργανώσεις και δομές της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες με το κατάλληλο καθεστώς και τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες μπορούν να αναπτύξουν τη δράση τους και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία λόγω της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και εντάσσονται πλήρως στις επιδιώξεις του 2009-Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Ήδη το επιχειρηματικό πνεύμα των Ευρωπαίων είναι συγκριτικά χαμηλό, αφού μόνο το 45% των Ευρωπαίων –σε αντίθεση με το 61% των Αμερικανών– προτιμούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι. Παρ’ όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η χώρα μας αποτελεί τη «φωτεινή εξαίρεση» στην Ε.Ε., με συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος και της κατεύθυνσης προς την ατομική επιχείρηση, σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο που εξετάζει την επιχειρηματικότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτήν τη θετική τάση έρχονται να ενισχύσουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ευελιξία στην άσκηση επιχειρηματικότητας, για προστασία των ΜμΕ με αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και το Δίκαιο Kατασχέσεων καθώς και για μείωση της γραφειοκρατίας.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις. Είναι ανάγκη να άρουμε τα εμπόδια που συναντούν οι ΜμΕ και να δώσουμε μία νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα, απλοποιώντας τις διαδικασίες και προσφέροντας κίνητρα. Είναι ανάγκη λοιπόν να στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές κι εθνικές πρωτοβουλίες και να προωθήσουμε νέες ιδέες.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και βιώσιμη ευημερία. Αυτά αφορούν την Ευρωπαϊκή Eνωση ως σύνολο και την κάθε χώρα ξεχωριστά.