Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα των ξένων άμεσων επενδύσεων, με βάση τις επιδόσεις της το 2008. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, ενώ μόλις 9 χώρες έχουν λιγότερες ξένες άμεσες επενδύσεις. Συνολικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μειωμένες το 2008 σε σύγκριση με το 2007 κατά 35% και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στο ένα τρισ. δολάρια από 1,58 τρισ. δολάρια το 2007.
Ακόμη χειρότερα
Όσον αφορά το 2009 τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το τρέχον έτος οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2008. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 967,1 εκατ. ευρώ. Η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1.310 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 343 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2009 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 969 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής αφορά εισροή 661 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Credit Agricole S.A. (Γαλλία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Bank. Επίσης, σημειώθηκε εισροή 111 εκατ. ευρώ από την Dubai Financial Limited (HAE), η οποία εξαγόρασε τη συμμετοχή της Commerzbank AG (7,74%) στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG. Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος κατεγράφη καθαρή εκροή 90 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά εκροή 48,2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 12,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Albanian Mobile Communications, η οποία ελέγχεται από το αλβανικό Δημόσιο, από την Cosmote, η οποία αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στην εν λόγω εταιρεία στο 95%.
Εμπορικό ισοζύγιο
Tο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο τετράμηνο του έτους περιορίστηκε κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 10,3 δισεκατομμύρια από 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του εμπορικού ελλείμματος.
O περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 510 εκατομμύρια ευρώ.
Όσο για το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή 22,2%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 553 εκατομμύρια ευρώ ή 13%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 279 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση κυρίως των καθαρών πληρωμών για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ οι καθαρές πληρωμές για μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν.