Οι περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στις αναπηρικές συντάξεις και ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης του ΙΚΑ, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα οι δαπάνες, είναι τα τρία μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικάτων και των εργαζομένων.
Oι προτεινόμενες αλλαγές σημαίνουν ότι όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με 5 έτη εργασίας οι εργαζόμενοι σε αυτά προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως 20%.
Ο διαχωρισμός
Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των κλάδων Υγείας – Σύνταξης μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, με σκοπό να περιστείλει ένα μέρος των υπέρογκων δαπανών υγείας των ταμείων και θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, καθώς οι δαπάνες θα ελέγχονται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια και του ΑΜΚΑ που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.Στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση πόρων, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη.
Oι αλλαγές στους κλάδους Υγείας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα ξεκινήσουν από τον διαχωρισμό του κλάδου Υγείας στο ΙΚΑ, τα έσοδα του οποίου έχουν υποστεί πλήρη καθίζηση το τελευταίο εξάμηνο. Θ’ακολουθήσουν αλλαγές και στα υπόλοιπα Ταμεία και στη συνέχεια θα ενοποιηθούν, έτσι ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη από έναν ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει χωριστή διοίκηση. Οι δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία 5 χρόνια οι δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ρεκόρ αναπηρικών
Για τις αναπηρικές συντάξεις αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ένας στους έξι συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη αναπηρίας (15%) την ώρα που το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στην Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 8% και 12%. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα των αλλαγών στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης, όπως εξήγγειλε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης παρέδωσε προσφατα το πόρισμα της στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης με στόχο την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι διαδοχικά ασφαλισμένοι (απονομή χαμηλότερων έως και 30% συντάξεων σε σχέση με τα ποσά που δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλιστεί για τα ίδια χρόνια μόνο σε ένα ταμείο) και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του χρόνου αναμονής (έως και 2 χρόνια).
Η κατεύθυνση της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί (μετά από αναλογιστική μελέτη) να αφορά όσους ασφαλισμένους εξέλθουν μελλοντικά στη σύνταξη (πιθανότατα μετά από το 2010).