Τρεις νέες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς. Αυτές αφορούν τη δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων, την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη και την πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί, αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τη σύσταση του ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το ΕΠΑΝ, η δομή θα λειτουργεί στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:
- Τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγορά.
- Χαρτογράφηση των προσφερομένων τραπεζικών προϊόντων.
- Συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για την καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος.
- Νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο, για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Κοινοτική οδηγία
Όσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «όλοι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των ‘τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης’ τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους».
Πρακτικά, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες καταναλωτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης από χώρες της Ε.Ε., πιθανότατα με πιο συμφέροντες όρους.
Άρση των καταχρηστικών όρων
Η τρίτη πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ αφορά την πρόσκληση προς τις τράπεζες για επίσπευση της εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί μεν καταχρηστικοί, αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης η πρωτοβουλία αυτή αφορά δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από προσφυγές καταναλωτών, για όρους τραπεζικών συναλλαγών οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί.
«Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αμετάκλητες, ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε καθολική εφαρμογή, και ενδεχομένως, μέχρι να καταστούν αμετάκλητες να περάσει αρκετός χρόνος.
Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν κάθε πελάτη της τράπεζας, και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρσή τους, καλούμε τις τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων.
Η καθυστέρηση εκ μέρους τους στην εφαρμογή αποφάσεων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσουν αμετάκλητο χαρακτήρα και θα έχουν καθολική εφαρμογή δεν είναι προς όφελος κανενός.
Τις καλούμε συνεπώς να προχωρήσουν σε μία κίνηση η οποία εκτός από τους καταναλωτές θα ωφελήσει και τη δική τους εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.