Τη μελέτη για την «Οργάνωση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Χαλανδρίου» ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές «θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου».
Αντίθετη γνώμη έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, που εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο το μέτρο αυτό θα αποδώσει καρπούς.
Την μελέτη εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολογός, Ευάγγελος Καρεκλάς και η επιστημονική του ομάδα σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου. Ο κ. Καρεκλάς και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι «το εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και κυρίως πρόβλημα στάθμευσης, με δυσμενείς συνέπειες στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών».
Απόρροια αυτού σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά είναι οι καταναλωτές να επιλέγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα για την πραγματοποίηση των αγορών τους, αφού εκεί μπορούν εύκολα να βρουν θέση στάθμευσης.
Η μελέτη με αριθμούς
Ο μελετητής κ. Καρεκλάς παραθέτοντας στοιχεία της έρευνας, δίνει την εικόνα του προβλήματος.
Στην παρούσα μελέτη ορίζεται ως Περιοχή Μελέτης (Π.Μ.) η κεντρική περιοχή του Χαλανδρίου, στην οποία εκτιμάται ότι αναπτύσσονται οι περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα τα όρια της Π.Μ. προσδιορίζονται από τις οδούς Παλαιολόγου – Διονύσου – Ευριπίδου – Ηρ. Αττικού – Δάσους – Βάρναλη – Πατρ. Γρηγορίου – Μεσολογγίου – Π. Μελά – Καρελλά – Λ. Κηφισιάς.
- Στην περιοχή μελέτης μετρήθηκαν 2.400 περίπου νόμιμες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ζήτηση στάθμευσης στη περιοχή. Την ώρα αιχμής η ζήτηση ανέρχεται σε 3.200 οχήματα περίπου, 30%, υψηλότερα από την προσφορά.
- Η ζήτηση στάθμευση των οχημάτων κατοίκων ανέρχεται σε 2.000 οχήματα περίπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογράφης που έγινε στην περιοχή μελέτης κατά τις νυχτερινές ώρες (2.00 π.μ.- 4.00 π.μ.), ωστόσο, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ποσοστό της τάξης του 30% και πλέον των οχημάτων αυτών δεν θα βρίσκεται σταθμευμένο εντός της Π.Μ.
- Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας (8.30-22.00) και ιδιαιτέρα τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, η ζήτηση στάθμευσης υπερβαίνει την προσφορά της νόμιμης στάθμευσης. Ελαφρά μείωση παρουσιάζεται το μεσημέρι όταν κλείνουν τα καταστήματα.
- Η υψηλή ζήτηση θέσεων στάθμευσης καλύπτεται από παράνομη στάθμευση συνήθως επί του πεζοδρομίου ή παρά το κράσπεδο σε στενά οδοστρώματα. Θεωρείται, δε, ότι η πλειοψηφία των παράνομων οχημάτων είναι οχήματα επισκεπτών.
Προτεινόμενα μέτρα
Το σύστημα στάθμευσης που προτείνεται να εφαρμοστεί προσομοιάζει στο σύστημα που ήδη εφαρμόζεται σε περιοχές της Αθήνας. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία τριών ειδών θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης.
Η επιλογή των ζωνών, σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, έγινε με βασικό κριτήριο τις κύριες δραστηριότητες της κάθε περιοχής. Οι ζώνες στάθμευσης ορίζονται ως εξής:
Ζώνη Ι. Εξυπηρετεί αποκλειστικά τους επισκέπτες (επί πληρωμή) και για μέγιστη διάρκεια στάθμευσης τις 3 ώρες. Η ζώνη οριοθετείται από τις οδούς Βασ. Γεωργίου Β’, Αγίας Παρασκευής, Αγ. Γεωργίου, Κολοκοτρώνη, 25ης Μαρτίου, Α. Παπανδρέου, καθώς και τις οδούς Αριστοφάνους και Αριστοτέλους, στο τμήμα μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου.
Ζώνη ΙΙ. Μικτή ζώνη, για επισκέπτες (διάρκεια στάθμευσης τις 3 ώρες) και κατοίκους (χωρίς χρονικό περιορισμό). Περικλείεται από τις οδούς Ηρώδη Αττικού (από την οδό Νυμφών έως την οδό Κολοκτρώνη), Κανατσούλη, Γκίνη, Ζαλοκώστα, (έως την οδό Φωσκόλου), Φωσκόλου (από Ζαλοκώστα έως Παλαιολόγου-Παπανικολή), Σολωμού από Παλαιολόγου, καλογρέζης, Πεισιστράτου, Ομήρου, Ολυμπιονικών Αριστοφάνους, Καραολή Δημητρίου, Αριστοτέλοθς, Σωκράτους, Αριστείδου, Αγίας Παρασκευής, Αισχύλου και Διογένους, Καλλισπέρη Σεβ. Λίτσα Φ. Απόλλωνος, Αριστοτέλους και Νυμφών (γενικότερα εξαιρούνται οι οδοί της Ζώνης Ι).
Ζώνη ΙΙΙ. Η ζώνη αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους και οριοθετείται από τις οδούς Παλαιολόγου Κ. (χωρίς να περιλαμβάνεται στη περιοχή), Διονύσου, Ευριπίδου, Πανός, Ηρώδου Αττικού, Νηρηίδων, Δάσους μέχρι Βάρναλη, Αθ. Διάκου, Πατριάρχου Γρ., Γυφτοπούλου, Γρίβα, Π. Μελά, Επιδαύρου, Καρελλά Ν. και Κηιφισιάς (δεν συμπεριλαμβάνονται οι 2 τελευταίες οδοί και η Ζώνη ΙΙ).
Στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης δεσμεύονται 539 θέσεις αποκλειστικά για τους επισκέπτες (βραχυχρόνια στάθμευση επί πληρωμή), 1.118 θέσεις κατοίκων και 844 μικτές θέσεις στάθμευσης (δωρεάν για κατοίκους επί πληρωμή για επισκέπτες).
«Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται στάθμευση για τους κατοίκους ακόμα και τις ώρες αιχμής. Αλλά και για τους επισκέπτες υπολογίζοντας μείωση του μέσου χρόνου στάθμευσης», υποστηρίζει ο μελετητής. Επίσης, διατηρούνται οι υφιστάμενες ειδικές θέσεις στάθμευσης (ΑΜΕΑ, τραπεχών κ.α), ενώ τα δίκυκλα θα σταθμεύουν μόνο στα σημεία που υπάρχει σχετική διαγράμμιση, δωρεάν.
Ωράριο λειτουργίας
Οι περιορισμοί στις θέσεις στάθμευσης για όλες τις ζώνες θα ισχύουν κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες η στάθμευση στις θέσεις αυτές θα είναι ελεύθερη για επισκέπτες και κατοίκους.
Αναλυτικά προτείνεται το παρακάτω ωάριο λειτουργίας του συστήματος:
- Από τις 9.00 π.μ. έως 9.00 π.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή.
- Από τις 9.00 π.μ. έως 3.00 π.μ. το Σάββατο.
- Ελεύθερη στάθμευση τις Κυριακές και τις αργίες.
Παράλληλα με τις τρεις Ζώνες η περιοχή θα χωριστεί και σε δύο τομείς Α και Β, με όριο τον άξονα Α. Παπανδρέου – Ηρώδη Αττικού – Δάσους.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους στον τομέα που βρίσκεται η κατοικία τους, ενώ η στάθμευση σε άλλο τομέα θα γίνεται με πληρωμή και με χρονικό περιορισμό που ισχύει για τους επισκέπτες. «Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ελαχιστοποιηθούν οι οδικές μετακινήσεις των κατοίκων για κοντινές αποστάσεις εντός της περιοχής μελέτης», τονίζει ο κ. Καρεκλάς.
Το αντίτιμο
Το αντίτιμο στάθμευσης προτείνεται να οριστεί στα 0,5 ευρώ για μισή ώρα στάθμευσης για τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης (σύνολο 2 ευρώ). Πέρα από τις 2 ώρες, η τιμή αυξάνεται σημαντικά και ορίζεται στα 2 ευρώ για τη μισή ώρα (δηλ. 4 ευρώ για 2,5 ώρες και 6 ευρώ για 3 ώρες).
Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά η προτεινομένη τιμολογιακή πολιτική (σ.σ. την ίδια ακολουθεί και ο Δήμος Αθηναίων) θα ‘‘αναγκάσει’’ τους επισκέπτες να περιορίσουν την παραμονή τους σε χρόνο μικρότερο των δύο ωρών, καθώς για την τρίτη ώρα το κόστος γίνεται πολύ υψηλό.
Η πληρωμή του αντιτίμου θα γίνεται με ξυστές κάρτες τις οποίες οι οδηγοί θα προμηθεύονται από περίπτερα και καταστήματα της περιοχής.
Ανάλογα με τη διάρκεια της στάθμευσης θα επιλέγεται η κατάλληλη κάρτα με το αντίστοιχο αντίτιμο. Οι διατεθειμένες κάρτες θα είναι 3 κατηγοριών αξίας 0,50 ευρώ, 1 ευρώ, 2 ευρώ.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν ή έναντι ενός συμβολικού ποσού (που θα καταβάλλεται άπαξ ετησίως). Οι κάτοικοι της περιοχής μελέτης θα προμηθευτούν ειδική κάρτα για το όχημά τους. Κάτοικοι του Δήμου που διαμένουν σε περιοχές εκτός της Π.Μ., δεν θα δικαιούνται το ειδικό σήμα.