Η αστυνόμευση
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, αποτελεί η τήρηση των κανόνων.
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον ίδιο μέσω της συστηματικής αστυνόμευσης ώστε «να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομης στάθμευσης ή μη καταβολής τελών» τονίζει. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η αστυνόμευση θα πρέπει να είναι συνεχής, ιδιαίτερα κατά τις ώρες λειτουργίας του συστήματος και να καλύπτει όλη την περιοχή εφαρμογής. Τέλος, όσον αφορά τα πρόστιμα, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις τιμές που ορίζει ο ΚΟΚ.
Ωστόσο, ο μελετητής διευκρινίζει ότι με το μέτρο αυτό δεν δημιουργούνται κατ’ ανάγκην περισσότερες θέσεις στάθμευσης από τις υφιστάμενες (νόμιμες). «Πραγματοποιείται όμως εκλογίκευση της χωροθέτησής τους (στάθμευση στα δεξιά) και καλύτερη διαχείρισή τους, διαχωρίζοντας κατά το δυνατό, τη μακροχρόνια (κάτοικοι) και τη βραχυχρόνια (επισκέπτες) στάθμευση, περιορίζοντας τη διάρκεια στάθμευσης των επισκεπτών και την όχληση που προκαλούν στους κατοίκους».
Τέλος, διευκρινίζει ότι σκοπός εκτός από την ομαλή λειτουργία του οδικού δικτύου είναι και η στροφή των οδηγών (κυρίως των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου), στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ζαφειρόπουλος: «Κάνουμε διαχείριση προβλήματος»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Ζαφειρόπουλος υποστήριξε ότι έχοντας ως γνώμονα «την πρώτη καλή περίοδο εφαρμογής του μέτρου επί δημαρχίας Πατακού», η δημοτική αρχή στρέφεται στην υλοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ωστόσο δήλωσε: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Επιδιώκουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του προβλήματος».
Παράλληλα υποστήριξε ότι σε συνδυασμό με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης σε δημοτικά οικόπεδα, κοντά στην πλατεία Χαλανδρίου και την πλατεία Κένεντι, μες στην επόμενη διετία το πρόβλημα της στάθμευσης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης θα έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
θετικοι οι εµποροι του χαλανδριου στην ελεγχοµενη σταθµευση
«Αντικίνητρο» το αντίτιµο, υποστηρίζει η µειοψηφία
«Αντικίνητρο» για την επισκεψιμότηα στην τοπική αγορά χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρεόπουλος. Ενώ για ακόμα μια φορά υπερθεμάτισε υπέρ της διέλευσης του μετρό από το κέντρο της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Α και το Ω είναι να έρθει το μετρό στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο της πόλης. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα της στάθμευσης».
Τέλος, όσον αφορά την εξαγγελία του δημάρχου για τη δημιουργία δύο νέων πάρκινγκ, ο κ. Ανδρεόπουλος αναρωτήθηκε: «Έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια για να γίνουν;».
Έργο που γίνεται «αποσπασματικά χωρίς εν τέλει να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους κατοίκους και τους εμπόρους», χαρακτήρισε τη μελέτη ο κ. Κώστας Ανδριτσόπουλος του συνδυασμού «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».
Μάλιστα σημείωσε ότι θα είναι «μπούμερανγκ» για τους καταστηματάρχες, καθώς ο συγκεκριμένος χρόνος στάθμευσης είναι απαγορευτικός. Ακόμα, πρόσθεσε ότι πολλοι κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου θα προτιμούν να πηγαίνουν στα Βριλήσσια για ψώνια, παρά να κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης όπου θα αντιμετωπίζονται ως ‘‘επισκέπτες’’ και θα πρέπει να καταβάλουν το αντίστοιχο αντίτιμο.
Τέλος, τόνισε ότι η ενίσχυση δημοτικής συγκοινωνίας με δρομολόγια και γραμμές θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Από την πλευρά της, η Βασιλική Ντίνου – Παλιούρα της παράταξης «Χαλάνδρι, Αγωνιστική πορεία», σημείωσε ότι «εάν και είναι σωστή η μελέτη, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, εάν δεν οργανωθεί η δημοτική συγκοινωνία». Σημείωσε μάλιστα ότι ο δημότης θα προτιμήσει να πάει στην Αθήνα με τη συγκοινωνία, αφού το κόστος θα είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό που θα πρέπει να καταβάλει για τη στάθμευση, χωρίς να τον πιέζει ο χρόνος. Η κ. Παλιούρα πρότεινε να υπάρχει χρόνος 2- 3 ωρών δωρεάν στάθμευσης και σε περίπτωση υπερβάσης αυτού του χρονικού ορίου να επιβάλεται πρόστιμο.
Η κ. Μιχαήλ – Παυλιδάκη του συνδυασμού «Χαλάνδρι Φιλική Πόλη» αναρωτήθηκε εάν το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικονομικών του Δήμου ή στη ενίσχυση των εμπόρων… Ο σύμβουλος της παράταξης «Αντίσταση με του Πολίτες του Χαλανδρίου» Γρηγόρης Καλομοίρης αναρωτήθηκε εάν «υπάρχει βούληση τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος».
Ο κ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι με τα χρήματα αυτά θα γίνουν ανταποδοτικά έργα για τους πολίτες. Ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη ψήφιση της μελέτης από τη μειοψηφία τονίζοντας: «Ενώ όλοι θέλετε το καλό των εμπόρων και επιθυμείτε να δοθεί λύση, δεν το ψηφίζετε. Πρέπει να ξέρετε, πάντως, ότι όλα τα μέτρα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».
«Ναι» από τον Εμπορικό Σύλλογο
Υπέρ του μέτρου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, Γιώργος Ασημακόπουλος. Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι ο εμπορικός κόσμος είχε ζητήσει την τοποθέτηση των παρκόμετρων εδώ και τέσσερα χρόνια, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ένα μέτρο για να κρατήσουμε πελάτες». Ωστόσο πρωταρχικός στόχος παραμένει η έλευση του μετρό στο εμπορικό κέντρο. Τέλος, σημείωσε ότι για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των εμπόρων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς δημιουργούμε το πρόβλημα, αφού όλοι μας αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο κέντρο, ψάχνουμε να βρούμε θέση πάρκινγκ κοντά στη δουλειά μας».
Ανθή Σουρτζή