«Αν η χώρα δεν ανήκε στη ζώνη της ΟΝΕ, τώρα θα είχαμε βαρέσει κανόνι», συνομολογούν άπαντες οι σχετιζόμενοι με τα οικονομικά τεχνοκράτες, ανεξαρτήτως πολιτικής – κομματικής προέλευσης και τοποθέτησης.
Η κατάσταση στον τομέα των δημοσιονομικών επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς οι «φορο-επιδρομές» των τελευταίων μηνών δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία, ενώ, όπως επισήμανε και ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση, όχι μόνο δεν θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία, αλλά επιπλέον, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, με συνέπεια την πρόσθετη απώλεια εσόδων, από έμμεσους φόρους.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 0,7%, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Συνολικά το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει πλέον το 7,2% του ΑΕΠ. Πώς θα γίνει 3% έως το τέλος του 2010, όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Κύριος οίδε!
Οι ιθύνοντες του υπουργείου απέδωσαν την εξέλιξη αυτή στη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ επισημάνθηκε ότι είναι ιδιαίτερα μειωμένες οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.
Ωστόσο, τα μαντάτα δεν είναι δυσάρεστα μόνο στα δημοσιονομικά. Και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας η κατάσταση διεκτραγωδείται με μελανά χρώματα, ενώ οι πολυαναμενόμενες ενέσεις «ρευστότητας» μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ στον βαθμό που εκταμιεύονται, δεν επαρκούν για να αναστρέψουν το κλίμα.
Από την πλευρά των τραπεζών, παρότι τα επιτόκια χορηγήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία, αντίστοιχη είναι η πορεία που ακολουθούν και οι δανειοδοτήσεις, με μόνη εξαίρεση τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Το ίδιο και στον τομέα της καταναλωτικής πίστης και των στεγαστικών δανείων. «Ακόμη κι αν υπάρχει χρήμα στο σεντούκι, όλοι, απλοί ιδιώτες και επενδυτές, περιμένουν ‘‘καλύτερες μέρες’’ να τοποθετηθούν, προσδοκώντας ευκαιρίες και ακόμη χαμηλότερες τιμές». Πάντως, η παρηγοριά ότι οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις από την ελληνική δεν φαίνεται να επαρκεί, καθώς «αυτές είναι πραγματικές οικονομίες, κι όχι ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα, όπως η δική μας», αναφέρει αξιόπιστος τεχνοκράτης του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας πως το μείζον θέμα για τη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση δεν είναι οι νέοι φόροι, αλλά η πλήρης αποσάθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, πριν από πέντε χρόνια, όταν -όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί- διέλυσε τον αποτελεσματικό ΣΔΟΕ, αφήνοντας τους φορολογικούς ελέγχους στα χέρια των «γαλάζιων εκλεκτών» του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα…