Η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας δεν φαίνεται να κλείνει – αντιθέτως παγιώνει τη διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, με τους «πράσινους» όχι μόνο να δηλώνουν απολύτως έτοιμοι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και να υποστηρίζουν πως έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
Με βάση την τελευταία πανελλαδική καλοκαιρινή (20-24 Ιουλίου) δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εκτοξεύεται στο 4,9%, και παρά το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, το μόνο που ακόμη διακυβεύεται είναι η αυτοδυναμία, καθώς το ποιος θα είναι «πρώτο κόμμα» θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της Alco, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 31,2%, η Ν.Δ. 26,3%, το ΚΚΕ 7,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1% ο ΛΑΟΣ 5,0% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,8%. Επίσης, «άλλο» δήλωσε το 2,1%, λευκό ή άκυρο το 3,9%, ενώ αποχή το 4,8%. Τέλος, το 12,1% απάντησε είτε ότι «δεν ξέρει» είτε ότι «δεν απαντάει» τι θα ψηφίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco που είχε γίνει τον Απρίλιο ήταν 3,7%. Τότε το ΠΑΣΟΚ λάμβανε 30,2% και η Ν.Δ. 26,5%.
Βέβαια, με δεδομένη την αντιφατικότητα κάποιων δημοσκοπικών ευρημάτων αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι στην πλειονότητά τους δεν «καίγονται» για «εδώ και τώρα» εκλογές, ούτε εκτιμούν πως «η απομάκρυνση της Ν.Δ. από την κυβέρνηση είναι υπόθεση εθνικού συμφέροντος». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να γίνουν εκλογές», το 46,8% απάντησε «στο τέλος της τετραετίας», το 31,9% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο και 12,3% τον Μάρτιο του 2010, οπότε λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας…
Αυτή ακριβώς την αμφιθυμία του εκλογικού σώματος θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η Νέα Δημοκρατία, αν δεν πήγαιναν τόσο άσχημα τα ζητήματα της οικονομίας.
Είναι σαφές πως οι στόχοι του κυβερνητικού κόμματος περισσότερο εστιάζουν στη μη επίτευξη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και στη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Μια διαφορά που, αν ήταν μικρότερη των δύο μονάδων, θα έδινε σοβαρές πιθανότητες στη Νέα Δημοκρατία, σε μια επαναληπτική αναμέτρηση να «λεηλατήσει» το ΛΑ.Ο.Σ. και να κερδίσει την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, έστω και με μία (1) ψήφο διαφορά. Επίδοση υπεραρκετή για σχηματίσει ο οποιοσδήποτε από τους δύο «μεγάλους» αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το νέο ενισχυμένο εκλογικό νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο θα στηθούν οι επαναληπτικές κάλπες.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει σίγουρος για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Έτσι οφείλει βεβαίως να δηλώνει, για να τονώσει και το ηθικό του κομματικού μηχανισμού του, πλην όμως αυτό δεν είναι διασφαλισμένο.
Με δεδομένη και την απαρέσκεια του 1/3 του εκλογικού σώματος για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ο αγώνας για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας θα είναι πολύ επίπονος και απαιτεί και εσωκομματικό σιωπητήριο στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι, καθώς πολλά στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος κ.λπ.συνιστούν το κόμμα να μείνει μακριά από παροχολογίες και ατελέσφορες υποσχέσεις, καθώς η κατάσταση στην οικονομία είναι όντως δραματική και θα απαιτηθεί χρόνος για να ανακάμψει. Κι αυτές οι φωνές πυκνώνουν ακόμη και από στελέχη που ουδέποτε συντάχθηκαν με το «μπλοκ» του Βαγγέλη Βενιζέλου…