Και νέα αύξηση κατέγραψε η ανεργία στην Ευρώπη τον Αύγουστο περνώντας στο 9,6% από 9,5% τον Ιούλιο στη Ζώνη του Ευρώ και από 9% σε 9,1% πανευρωπαϊκά, καθώς σχεδόν 250.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Καθώς η ανεργία επιμένει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup, επισήμαναν ότι η επιμονή της ανεργίας και ο αναιμικός ρυθμός της ανάκαμψης δεν επιτρέπει την ανάκληση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας πριν από το 2011.
Ο προεδρεύων του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε τις στρατηγικές εξόδου και θα δούμε αν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε το 2011, οπότε και θα έχει φανεί αν η κατάσταση σταθεροποιείται».
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι τα προγράμματα στήριξης θα πρέπει να ανακληθούν, με παράλληλη έναρξη πληρωμής του χρέους που θα έχει συσσωρευθεί μέχρι τότε, το αργότερο το 2011.
Μόνο στην Ευρωζώνη, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 15 εκατομμύρια άνεργοι, τρία εκατομμύρια περισσότεροι από ότι τον ίδιο μήνα του 2008, το δε 9,6% αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.
Στην Ε.Ε. συνολικά οι άνεργοι έφθασαν σχεδόν τα 20 εκατομμύρια, αύξηση περίπου πέντε εκατομμυρίων. Το χειρότερο δε είναι ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται μέχρι το τέλος του έτους και το 2010, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η επιστροφή στην ανάκαμψη. Εκείνο που μένει, φυσικά, να αποδειχθεί είναι η ένταση της ανάκαμψης αυτής και, με τους περισσοτέρους να προβλέπουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για όλη την ερχόμενη δεκαετία, μάλλον πολύ δύσκολα θα υπάρξει για τις περισσότερες χώρες ουσιαστική και, κυρίως, γρήγορη ανακούφιση στο μέτωπο της απασχόλησης. Για την Ελλάδα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο, όταν η ανεργία έφθασε το 9,2%, αμυδρά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά το ίδιο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία, ο δείκτης παραμένει λίγο κάτω του 8%, όμως στη Γαλλία έφθασε το 9,9%.