Τα ελλείμματα αποτελούν, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό κι ο περιορισμός τους σε ορατό και τακτό χρόνο και η επαναφορά της τάσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης είναι οι απόλυτες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Στο ίδιο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου δεδομένου ότι τα επιτόκια αναμένεται να κινηθούν αυξητικά μετά το 2010 ή και το 2011, σύμφωνα με την πρόβλεψη που γίνεται από τους αναλυτές.
Από τον ΙΟΒΕ, πάντως, επιμένουν ότι υπό προϋποθέσεις ο συνδυασμός δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να είναι εφικτός γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Πρώτον, η δημοσιονομική πολιτική είναι ήδη έντονα επεκτατική, πολύ πιο επεκτατική απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε άλλες χώρες, στην Ισπανία π.χ. ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, να είναι εξίσου υψηλό, αλλά εκεί η πτώση στην οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό και η περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος για τόνωση της ζήτησης ενέχει πολύ σημαντικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική δραστηριότητα.
Δεύτερον, δεν θα πρέπει να θεωρείται και πάντα a priori δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή αντιστρατεύεται την προσπάθεια για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα, όπως έχει δείξει η εμπειρία της προσαρμογής τη δεκαετία του 1990, μια συνετή δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να συνοδευτεί με ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, η μείωση του επιτοκίου δανεισμού του Δημοσίου έχει σημαντικές ευεργετικές συνέπειες και στο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα. Με την προοπτική μάλιστα αύξησης των επιτοκίων, μετά το 2010 ή και το 2011, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, γίνεται αντιληπτό ότι ο κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιρετικά μεγάλος, αν δεν υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή.