Tην αντίθεση του ΕΒΕΑ στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογικής εισφοράς εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος επισημαίνοντας ότι περιμένουν οι επιχειρηματίες να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση η νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο 25% και σταδιακά να επέλθει η μείωσή τους στο 20% στην προσεχή τετραετία, ενώ σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε τα 2/3 των εσόδων να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 των εσόδων να είναι από μέτρα φορολογίας έκτακτα ή όχι.
Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναφέρει το ΕΒΕΑ στο τραπέζι του διαλόγου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς αποτελεί αίτημα μερίδας του εμπορικού κόσμου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να συζητηθεί εκ νέου το αίτημα της κυριακάτικης λειτουργίας πέντε φορές το χρόνο, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης καθώς κατανάλωση υπάρχει πάντα και η ευκολία προσβασιμότητας ενδέχεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της κατανάλωσης.
Για το σχέδιο νόμου που αφορά στην προστασία των δανειοληπτών ο κ. Μίχαλος είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και απομένουν να διευκρινιστούν μόνο τα ζητήματα που σχετίζονται με επίλυση των προβλημάτων δικαστικά.
Για τον «Τειρεσία» σχολίασε ότι ακόμα και επιχειρήσεις με συντηρητικό βηματισμό σήμερα έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας της αφερεγγυότητας τρίτων, γι’ αυτό και το επιμελητήριο προτείνει τη συγκρότηση ενός οργάνου στο οποίο θα μετέχουν οι τράπεζες τα επιμελητήρια και το κράτος προκειμένου να αξιολογούνται τα στοιχεία κάθε φορά που θα πρέπει να εγγυοδοτηθεί μια επιχείρηση.
Επίσης σημείωσε ότι οι τράπεζες οι ίδιες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που πλέον φτάνουν στα 157 δισ. ευρώ στην αγορά και αυτή η τάση, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, μπορεί να τιθασευτεί με τη συμβολή των ίδιων τραπεζών όπως και με την πρόταση του επιμελητηρίου προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε έκδοση μπλοκ επιταγών με λιγότερα φύλλα.
Η πρόταση αυτή είναι μια από αυτές που το ΕΒΕΑ θέλει να φέρει προς συζήτηση στο φορέα που επιδιώκει το επιμελητήριο να συσταθεί με τη συμμετοχή του κράτους των επιμελητηρίων και των τραπεζών.