Ένα οικιστικό κέντρο προσφέρει ποιότητα ζωής στους δημότες του όταν διαθέτει ελεύθερους υπαίθριους χώρους ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να μετακινούνται πεζή, να συνευρίσκονται και να συναλλάσσονται όπως γινόταν κάποτε στις αγορές των αρχαίων πόλεων, χώροι όπου η μετακίνηση των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη.
Επιπλέον χρειάζεται να εξυπηρετούνται οι ανάγκες μετακίνησης ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο με συγκοινωνιακά μέσα και οι χρήστες αυτοκινήτων να διευκολύνονται με την ύπαρξη θέσεων στάθμευσης σε λογικές τιμές.
Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από τον ΗΣΑΠ επέκταση της γραμμής του ηλεκτρικού και την επακόλουθη αύξηση της κίνησης αυτοκινήτων στις περιοχές των σταθμών, η Πολιτική Κίνηση Βόρειας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων προτείνει τα εξής:
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων να γίνουν μόνο σε περιφερειακούς σταθμούς του ΗΣΑΠ όπου υπάρχουν ελεύθερες περιοχές για τη δημιουργία τους. Έτσι θα αποφευχθεί η συσσώρευση επιπλέον οχημάτων στα αστικά κέντρα των Βορείων Προαστίων. Τέτοιοι σταθμοί είναι οι ΚΑΤ, Ειρήνη, Νερατζιώτισσα, Κόμβος Βαρυμπόμπης και όλοι οι νέοι σταθμοί εκτός αστικού ιστού.
Οι χώροι στάθμευσης να γίνουν με σεβασμό στην αισθητική και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Να λειτουργήσουν μικρά γκαράζ στην περιφέρεια των μεγάλων αστικών κέντρων των Βορείων Προαστίων τα οποία να συνδέονται με τα κέντρα τους με συχνή δημοτική συγκοινωνία.
Να δημιουργηθούν γραμμές μικρών ευέλικτων, κατά προτίμηση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα συνδέουν αγορές, σχολεία, υπηρεσίες, χώρους άθλησης και αναψυχής, υπηρεσίες υγείας, κόμβους μέσων μαζικής μεταφοράς και τόπους λατρείας.
Να αναπτυχθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας ώστε να γίνουν τα Βόρεια Προάστια φιλικότερα στους πεζούς και τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.
Όχι στη δημιουργία σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων κάτω από το άλσος της Κηφισιάς. Να γίνει κατακόρυφη επέκταση του δημοτικού σταθμού στάθμευσης οχημάτων ή κατασκευή σταθμού στάθμευσης σε άλλη τοποθεσία.
Να λειτουργήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς που να συνδέουν την Αγ. Παρασκευή με το Μαρούσι.
Οι ανάγκες του κάθε οικιστικού κέντρου είναι διαφορετικές και χρειάζεται εκτεταμένη διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων (δημοτικής αρχής, συγκοινωνιακών φορέων, υπηρεσιών, ΜΚΟ και πολιτών).
Βασικοί άξονες είναι: Φιλικότερα αστικά κέντρα για πεζούς, νεολαία, ποδηλάτες, συχνή δημοτική συγκοινωνία, συγκοινωνιακή σύνδεση με άλλα γειτονικά αστικά κέντρα και το κέντρο της Αθήνας.
Πολιτική Κίνηση Βόρειας Αττικής των Οικολόγων Πρασίνων